(FOTO) Puste i prazne ulice Srebrenice nakon 11. jula.

Foto : Didier Torche

Puste su i prazne ulice Srebrenice nakon 11. jula. Ostali su samo oni koji tu provode i preostalih 364 dana. Zekrijah Hadžić je diplomirani pravnik i jedan od rijetkih mladih koji je dobio zaposlenje u struci.

Foto : Didier Torche

U Srebrenici živi sa svojom porodicom, a kaže da mu teško pada stanje u kojem se nalazi ovaj grad. Dodaje da život provode pod teretom negiranja genocida koji se tu desio. Od nadležnih institucija i vlasti ne očekuju, a i ne dobijaju puno.

Ne može Zekerijah ni da se pomiri sa činjenicom da u školskim knjižicama njegove djece piše srpski jezik, te da bi moglo pisati jezik bošnjačkog naroda, što nigdje ne postoji.

Foto : Didier Torche

Želi ostati u Srebrenici, ali je tužan zbog činjenice da svojoj djeci tu ne može pružiti sve ono što zaslužuju za sretno djetinjstvo.

Hakija Meholjić bio je ratni komandant policije u Srebrenici. Ogorčen je na stanje i situaciju u kojoj žive Srebreničani. Smatra da postoji oni kojima je u cilju da Srebrenica ne oživi.

Foto : Didier Torche

Penzioner Suljo Jelkić kaže da se život u Srebrenici svodi na 11.juli, tada jedino oživi, na datum kada je 1995.godine umirala. “Kuće se zaključavaju, grad postaje sve pustiji, a ljudi shvataju da nema života u Srebrenica”, govori nam Jelkić.

Više informacija možete pogledati u večerašnjem Dnevniku u 19 sati i sutrašnjem printanom izdanju Oslobođenja.

Autorica : Amira Jablan

Ostavite svoj komentar