Francie i Charlie odlučili su se zajedno ubiti: Ovo je njihova priča

Foto: Screenshot YouTube

Posljednje jutro u svojim životima Charlie i Francie Emerick dočekali su držeći se za ruke. Ovaj je bračni par iz američkog grada Portlanda proveo zajedno 66 godina prije nego su, oboje neizlječivo bolesti, umrli zajedno u svojoj postelji 20. aprila 2017. godine, a nakon što su u skladu sa zakonom ”Death witg Dignity” (Dostojanstvena smrt) primili smrtonosni koktel kemikalija, piše neprofitni portal Kaiser Health News, specijaliziran za zdravstvene teme.

Prva je preminula 88-godišnja Francie, nakon samo 15 minuta, što je posljedica njena oslabljenog srca. Godinu dana mlađi Charlie, cijenjeni otorinolaringolog, umro je sat kasnije, završivši tako svoju bitku s rakom prostate i Parkinsonovom bolešću koja mu je dijagnosticirana 2012. ”Nisu žalili ni za čime, niti su imali nezavršenih poslova. Došlo je i njihovo vrijeme, a nama je mnogo značilo to što su bili zajedno”, rekla je Sher Safran (62), jedna od njihovih triju odraslih kćeri.

Medicinski potpomognuto umiranje

Dvadeset godina nakon što je Oregon postao prva američka savezna država koja je legalizirala medicinski pomognuto umiranje, gotovo 1300 ljudi preminulo je nakon što su primili smrtonosnu dozu medikamenata. Bračni par Emerick spada među 143 osobe koje su na taj način završile život u 2017. godini, no čini se da su oni bili jedini koji su dozu primili istodobno, objavila je skupina Compassion&Choices, koja prati medicinski pomognuto umiranje. Charlie i Francie su to učinili u domu za nemoćne osobe u kojem su živjeli posljednjih nekoliko godina i pritom nisu obavijestili upravu te ustanove.

Nakon što su se njihove bolesti pogoršale, bili su zahvalni što su mogli odabrati ovakav završetak, tvrde članovi njihove obitelji. ”Uvijek im je bila namjera da sami odlučuju o svojoj smrti”, kaže njihova kći Jerilyn Marler (66), koja je o roditeljima brinula posljednjih nekoliko godina.

Charlie i Francie dopustili su svojoj kćeri Sher i njenom suprugu Robu da snimaju njihove razgovore i pripreme sve do trenutka smrti. Trebala je to biti uspomena samo za obitelj, ali pokojni je bračni par na kraju odlučio da će napraviti film koji će biti prikazan i javnosti. Tako je nastao dokumentarac ”Livin&Dying: A Love Story” (Živjeti i umrijeti: Ljubavna priča) koji opisuje pozadinu posljednje odluke bračnog para Emerick.

Sher Safran kaže kako cilj dokumentarca pomoći ljudima da promijene način na koji razmišljaju o smrti i to tako što će s javnosti podijeliti intimne trenutke koji su prethodili pomognutom samoubojstvu njeni roditelja. Iako je takav način umiranja sve prihvaćeniji u SAD-u, pomognuto samoubojstvo i dalje nepoznanica za širu javnost. Bračni par Emerick nikome nije otkrio svoje planove osim liječniku i svojim kćerima. ”Smatram njihovu odluku hrabrom i prekrasnom. Može se vidjeti s koliko su pažnje Charlie i Francie donijeli svoju odluku”, rekla je Carol Knowles (70), Franciena poznanica.

66 godina braka

Bračni par Emerick upoznao se tijekom studija u Nebraski. Vjenčali su se 4. travnja 1951. godine. Tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća bili su medicinski misionari u Miraju u Indiji. Charlie je potom dobio posao u južnoj Kaliforniji, pa u saveznoj državi Washingtonu, ponovno u Indiji i konačno u Oregonu, gdje je postao šef otorinolaringološkog odjela u lokalnoj bolnici. Imali su tri kćeri. U dom za nemoćne osobe u Portlandu preselili su se 2004. godine.

Tamo su i preminuli jednog oblačnog četvrtka prošlog proljeća, šest dana nakon obiteljskog okupljanja. Bilo je to veselo druženje s djecom i unucima, ali istodobno prožetom tugom. “Na trenutke su naši roditelji s mnogo tuge pričali o oproštaju koji se bližio”, rekla je Jerilyn Marler.

Charlieju je 2012. godine, nakon višegodišnje bitke sa simptomima, dijagnosticirana Parkinsonova bolest. Patio je i od raka prostate i srčanim tegoba, a početkom 2017. godine rečeno mu je da živjeti još samo šest mjeseci. U dokumentarcu je opisao svoje misli dok je vagao hoće li se upustiti u pomognuto umiranje.

”Ako nastavim, bit će mi sve lošije i lošije. Druga opcija ne može biti ništa gora”, drhtavim je glasom govorio svojoj kćeri Sher.
Francie, koja je radila na marketingu i odnosima s javnošću u indijskoj bolnici, na snimci se doima vitalnom i artikuliranom. Njene kćeri, međutim, tvrde da ju je energija napuštala zbog posljedica višestrukih srčanih udara i karcinoma. U filmu je Francie rekla kako je mogla poživjeti nešto duže od svoga supruga, ali jednostavno nije željela: ”Charlie i ja imamo jedinstven odnos, koji smo razvili kroz sve što smo prošli u ovih 70 godina”.