Haradinaj nakon sastanka sa Hahnom ocijennio da je Kosovo bilo prinuđeno na uvođenje taksi

Foto: Anadolu Agency

Europski komesar za politiku dobrog susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn stigao je danas posljepodne u Prištinu gdje se sastao sa premijerom Kosova Ramushem Haradinajem.

Haradinaj je sa Hahnom razgovarao, pored ostalog, o dijalogu između Kosova i Srbije i taksi koju je Kosovo uvelo na proizvode poreklom iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kosovski premijer je ocjenio da je Kosovo bilo prinuđeno da preduzme taj korak, nakon stalnog ometanja koje je Srbija činila i dalje čini prema Kosovu, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Haradinaj je naglasio da je Vlada Kosova posvećena putu europskih integracija, vladavini prava, ispunjenju prioriteta koji proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i ekonomskom razvoju.

Tokom sastanka sa Hahnom, Haradinaj je ocjenio da je Kosovo ispunilo sve kriterijume koje je postavila Europska unija, zahtjevajući ukidanje viznog režima za građane Kosova, jer bi to otvorilo dobre mogućnosti za građane i preduzeća. Haradinaj je kazao da će Kosovo biti ozbiljan partner EU.