Hiljade ljudi okuplja se u Betlehemu na proslavi Božića

Foto: ilustracija

Hiljade hrišćanskih hodočasnika, turista i lokalnih stanovnika okupit će se u Betlehemu u ponedjeljak kako bi proslavili Božić, u gradu koji se smatra rodnim mjestom Isusa Hrista.

Portparol izraelskog ministarstva turizma saopćio je kako se očekuje oko 150.000 hrišćanskih hodočasnika i turista u Betlehemu tokom božićnih praznika.

Nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, čelnik Latinskog patrijaršata Jerusalema, Katoličke crkve na Svetoj zemlji, predvodit će božićnu procesiju od Jerusalema do Betlehema.

Procesija počinje u Latinskoj crkvi u Starom gradu u Jerusalemu. U pratnji izraelske policije, konvoj od tridesetak automobila stat će kod manastira Mar Elias prije ulaska u Betlehem gdje će ga dočekati palestinski zvaničnici.

Konvoj će potom krenuti na trg Manger, koji je središte božićnih ceremonija. Svećenstvo i goste dočekat će lokalni orkestar prije nego što ih franjevački svećenici doprate u crkvu Svete Katarine na molitvu.

U popodnevnim i večernjim satima, lokalni i međunarodni horovi nastupit će na trgu do ponoćke na kojoj će patrijarh održati propovjed u prisustvu  palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa  i ostalih zvaničnika i diplomata.

Arapsko-izraelski grad Nazareth na sjeveru Zapadne obale također će biti domaćin ovogodišnje božićne procesije, prenosi dpa.