Hulusi Akar: Teroristi će biti sahranjeni u rovovima koje sami kopaju

Foto: Anadolu Agency

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar kazao je kako će oružane snage te zemlje ukloniti sve terorističke elemente i na istočnoj obali Eufrata, i kako u to niko ne treba sumnjati.

Tokom službene posjete, Hulusi Akar je u Kataru posjetio tursku vojnu bazu i u obraćanju vojnicima najavio nastavak i intenziviranje tursko-katarske vojne saradnje.

Naglasivši da se Turska nalazi i regiji koja obiluje problemima, Akar je kazao kako će turske snage očuvati jedinstvo, cjelovitost i suverenitet te zemlje, te u skoro vrijeme u potpunosti uništiti teroriste i riješiti taj problem.

Podsjetivši da su Turske oružane snage ranije izvele uspješne operacije Maslinova grana i Štit Eufrata na sjeveru Sirije zapadno od korita Eufrata, Akar je kazao kako su te operacije izvedene protiv terorista YPG/PKK-a i ISIS-a i u skladu sa svim međunarodnim normama o zaštiti civila.

“Sada čujemo kako teroristi kopaju rovove, tunele i bunkere u Manbiju, na istočnoj obali Eufrata. Neka kopaju šta i koliko hoće, kada dođe vrijeme i mjesto svi će biti sahranjeni u tim rovovima. U to neka niko ne sumnja“, poručio je Akar.

Ukazujući i na prijetnju koju teroristi PKK-a predstavljaju na sjeveru Iraka, Akar je kazao kako su turske snage izvele zračne operacije na planini Sinjar i kako neće dozvoliti da po uzoru na planinu Kandil to postane nova kolijevka terorističke organizacije PKK.