Identifikovane prve žrtve napada na Novom Zelandu: Među njima i trogodišnje dijete

Foto: AA

Među žrtvama terorističkog napada, izvedenog, u petak, u novozelandskom gradu Christchurchu, nalaze se osobe različitih starosnih dobi – od trogodišnjaka do 71-godišnjeg djeda, javlja Anadolu Agency (AA).

Identifikovane su i prve žrtve napada izvedenih u dvjema džamijama u Christchurchu. Mete teroriste su bili muslimani koji su iz različitih dijelova svijeta došli u Novi Zeland kako bi počeli novi život.

Među žrtvama je i 71-godišnji Davud Nabi. Rođen je u Afganistanu ali ’70-ih je odlučio doći u Novi Zeland.

Njegov sin Yama El Nabi izjavio je danas ispred zgrade Suda u Christchurchu da je njegov otac pokušao spasiti druge. Naime, poginuo je u džamiji Nur kada je svojim tijelom pokušao zaštiti druge vjernike.

Yama je ispričao da je, nakon što je čuo za napad, trčao do džamije i tada mu je jedna osoba rekla da mu je njegov otac spasio život.

Među 49 žrtava terorističkog napada je i trogodišnji Mucad Ibrahim. Porijeklom je iz Somalije.

Brat Abdi Ibrahim izjavio je da je u vrijeme napada bio s njim i ocem, međutim, tokom napada se izgubio. Kako je kazao, od tada nisu čuli za njega. Njegovo ime nije na spisku ranjenih i hospitaliziranih osoba. Poslije su saznali da je mrtav.

“Ovo je za nas veoma teška situacija. Svi zovu i pitaju šta je bilo. Teško nam se suočiti sa stvarnošću. Mucad se volio igrati, bio je dječak pun života. Bio je dječak uvijek nasmijanog lica”, poručio je Abdi.

Adnan Ibrahim Diriye je ranjen. U džamiji je bio pored oca i nećaka. On je uspio pobjeći sa četvoricom rođaka ali je poginuo četverogodišnji Abdullah.

U napadu je poginuo i 14-godišnji Seyid Milne. Poginuli su i Naim Rashid i njegov 21-godišnji sin Talha. Radi se o migrantima iz Pakistana. Poginuli su u džamiji Nur.

Rashid je radio kao učitelj. Poginuo je dok je pokušavao oteti pušku napadaču.

Na popisu nestalih nalaze se ljudi iz Jordana, Indije, Pakistana, Bangladeša, Afganistana i Saudijske Arabije.

Novozelandska policija potvrdila je da je u dva oružana napada na džamije u petak u Christchurchu ubijeno 49 ljudi, a više od 20 ih je povrijeđeno. Policija je ubrzo nakon napada objavila da su uhapšene četiri osobe, a da je jedna od njih identifikovana kao 28-godišnji državljanin Australije.