Inzko: Bez dogovora o popuni Doma naroda FBiH bit će usporeno formiranje vlasti

Foto: Patria

Rusija je izdvojila mišljenje o zaključcima i nisu se pridružili komunikeu UO PIC-a kazao je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

– Logično je bilo da su izbori bili visoko na našem dnevnom redu. U junu smo govorili o podjelama, a danas o tome kako stranke formiraju vlast. Naše kolege iz OSCE-a dale su procjenu našem odboru i govorili su o provođenju izbora. BiH mora napraviti hitne korake u izbornom sistemu koji će vratiti povjerenje. To će biti moguće jedino kada formira se vlast. To je druga tema. Ovaj proces u Republici Srpskoj će biti završen mnogo ranije.

Inzko je kazao da je istaknuto tokom sjednice UO PIC-a da bez dogovorene formule za popunu Doma naroda formiranje vlasti u FBiH će biti usporeno.

– Kako pratimo politički razvoj u ovoj zemlji svjesni smo da ima podjela i nakon izbora – kazao je Inzko.

David Hearne, prvi zamjenik visokog predstavnika je kazao da su se članovi UO PIC-a sastali sa članovima Predsjedništva BiH, ali da je Milorad Dodik napustio sastanak zbog postavljene zastave BiH što je u skladu sa Zakonom o zastavi BiH. Dodik je tražio da bude postavljena zastava i Republika Srpska, a što nije u skladu sa Zakonom o zastavi.