Islamska zajednica u BiH: Upućujemo dove i molitve za nevino umorene žrtve zle ideologije mržnje

"Za Islamsku zajednicu u BiH je posebno uznemirujuće što je krvavi pohod krenuo uz pjesme koje veličaju ratne zločince iz perioda agresije na BiH."

Foto: rijec.ba

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje jutrošnji teroristički napad na džamiju Al Noor i izražava saučešće porodicama žrtava, Vladi i građanima Novog Zelanda.

“Za Islamsku zajednicu u BiH je posebno uznemirujuća činjenica da je napadač u svoj krvavi pohod krenuo uz pjesme koje veličaju ratne zločince iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu i da je očito bio inspirisan istom ekstremističkom ideologijom i mržnjom kojoj ovih dana svjedočimo u dijelu Bosne i Hercegovine”, kaže se u saopćenju.

Zato Islamska zajednica još jednom poziva sve institucije države da se sa ovom ideologijom obračunaju i da ne umanjuju njenu opasnost, kao i da se u programe prevencije nasilnog ekstremizma i deradikalizacije, koji su u našoj zemlji brojni, u fokus stave i ove grupe i njihove ideologije.

“Sigurni u to da će počinioci i saučesnici adekvatno biti procesuirani, još jednom upućujemo dove i molitve za nevino umorene žrtve zle ideologije mržnje”, saopćeno je danas iz Islamske zajednice, javlja MINA.