Ivancov: Prijetnja SDA o osporavanju imena RS-a je ozbiljna greška

Foto: Fena

Prijetnja Stranke demokratske akcije (SDA) da će pred Ustavnim sudom BiH osporiti ime bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je ozbiljna greška – kazao je danas novinarima u Sarajevu ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov nakon vanredne sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH.

Istakao je da je to izazvalo nestabilnost, smanjilo povjerenje i povećalo nesuglasice među narodima te da zaustavlja formiranje vlasti na svim nivoima u BiH.

– To nije u sladu sa Dejtonskim sporazumom u BiH i to je i razlog zašto sam sazvao sjednicu PIC-a – poručio je Ivancov.

Također je kazao da nije učestvovao u davanju zajedničke izjave PIK-a iz niza razloga, jer se taj tekst ne fokusira na aktuelne probleme.

– On je šireg karaktera i u njemu se govori o greškama svih političkih aktera u BiH. Rezultat je takav da su svi krivi, a možda i niko – kazao je Ivancov.

Napomenuo je da je zainteresiran za uspostavljanje stabilnosti u BiH, ali da je Inicijativa SDA narušila tok pregovora.

Kaže da ne negira prava svakog naroda da se obraća Ustavnom sudu BiH, ali da svaki od političkih lidera može navesti niz problema koji mogu biti preispitani pred tim sudom.

– Ti problemi zaista trebaju biti riješeni na sudu, a oni postoji u oba bh. entiteta. Ova inicijativa nije adresirana na rješenje problema i usmjerena je protiv ustavnog naziva Republika Srpska – smatra ambasador Ivancov.

Po njegovim riječima ta inicijativa je pokrenuta kako bi izazvala druge reakcije i kako bi se zakomplicirao proces pregovora unutar BiH, implementacija izbornih rezultata, formiranje Vlade Federacije i Vijeća ministara BiH te je stava da upravo to treba zaustaviti.

Pozvao je na rješenje otvorenih pitanja putem dijaloga što je i temelj Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na pitanje novinara zašto nije zakazao vanrednu sjednicu PIC-a kada je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik najavljivao potrebu spajanja RS-a i Srbije, što je također zadiranje u Dejtonski sporazum i ustavni poredak BiH, Ivancov je kazao da bi svaki ambasador unutar PIC-a mogao pričati o različitim situacijama.

– Možemo pričati o izjavama Dodika, o rezoluciji SDA iz 2015. godine u kojoj se govori o ukidanju vlasti na entitetskom nivou, o zahtjevu za uspostavljanje trećeg entiteta, ali ovu sjednicu sam zatražio zbog aktuelnog trenutka i političke situacije te potrebe za formiranjem vlasti – naglasio je.

U izjavi novinarima je dodao da ništa loše ne želi reći o SDA te da poštuje sve političke stranke i lidere u BiH.

Ivancov je zatražio sastanak ambasadora članica PIC-a zbog inicijative Stranke demokratske akcije (SDA) kojom se pred Ustavnim sudom BiH namjerava osporiti ime bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.