Za ubistvo s predumišljajem Mirze Raščića, Izudin Tahirović osuđen je na zatvorsku kaznu od 20 godina. Tokom postupka je dokazano da je Tahirović imao motiv za ubistvo iako on nije u potpunosti razriješen. Ispred Kantonalnog suda u Sarajevu okupili su se danas navijači FK Željezničar i na taj način odali počast Mirzi.

Izudin Tahirović, prvostepenom presudom, dobio je maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina zbog ubistva s predumišljajem navijača Fudbalskog kluba Željezničar Mirze Raščića u aprilu 2015. godine i ilegalnog držanja oružja i municije. Sud je ocijenio da je nedvojbeno dokazana odgovornost okrivljenog.

“Oprosta i zaborava nema”, uzvikivali su ovo danas okupljeni navijači Željezničara, članovi porodice i prijatelji ubijenog Mirze Raščića. Okupili su se ispred Kantonalnog suda gdje su željno iščekivali presudu i tražili pravdu za Mirzu. Okupljeni građani nisu zadovoljni presudom koja je izrečena optuženom.

Kažu, Mirzu ništa ne može vratiti. Nisu zadovoljni ni Mirzina majka i sestra. Obratili su se okupljenima odmah nakon što su izašli iz sudnice. “Jesmo li zadovoljni? Nismo. To je sve što imam da kažem. Hvala vam što ste nas podržavali sve ove godine u našoj borbi za istinu” – istakla je Ilvana Raščić, majka ubijenog Mirze Raščića. Sestra je rekla da nisu zadovoljni čak ni da je dobio doživotnu kaznu.

„Ništa ga ne može vratiti. On će za nekih 20 godina izaći i hodati ulicom, a moj Mirza nikada više neće izaći“ – dodala je Mirzina sestra. Prošle godine, 16. aprila, Izudin Tahirović hicima iz pištolja ubio je 26-ogodišnjeg Mirzu Raščića. Tog dana, Raščić je sa svojim drugovima u prostorijama udruženja Plavih prikupljao novac za gostujuću utakmicu Željezničara u Vitezu.

Prema izjavama svjedoka, Tahirović se sukobio s Amarom Zulićem, otišao sa stadiona i vratio se u udruženje, te ispalio četiri metka u Mirzu Raščića. Pobjegao je s lica mjesta, ali su ga sarajevski policajci uhapsili iste noći. Pred sudijom Kantonalnog suda u Sarajevu za prethodni postupak Tahirović se izjasnio da nije kriv. U narednih petnaest dana Tahirović ima pravo žalbe na presudu koja mu je izrečena.

SHARE