Komšić zahvalio Bratini na podršci Kanade našoj zemlji i čestitki za Dan državnosti

Foto: Fena

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo članu Parlamenta Kanade Bobu Bratini, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

“Građane Bosne i Hercegovine i mene lično dojmio je Vaš istup u kanadskom parlamentu u kojem ste podsjetili na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, i na civilizacijske vrijednosti na kojima je država Bosna i Hercegovina zasnovana. U ime građana Bosne i Hercegovine želim izraziti zahvalnost i na čestitkama koje ste povodom Dana državnosti uputili”, navodi Komšić u pismu.

Dodaje da “iskazano priznanje jeste još jedan oblik snažne podrške prijateljske Kanade našoj državi u borbi za suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodnopravni subjektivitet”.

“Sretni smo što građani Kanade, a naročito građani grada Hamiltona, u Bosni i Hercegovini prepoznaju bogatstvo različitosti, odnosno njen multietnički i multikulturoški karakter koji naša država baštini od samog postanka. Rastući nacionalizam i ksenofobija u svijetu upućuju sva otvorena i multietnička društva, kakva su vaša i naša, da se tome zajedničkim snagama odupremo. Stoga nas izuzetno raduje da u tim naporima imamo iskrenog i pouzdanog prijatelja i saveznika, kao što smo ga imali i prije 75 godina kada su građani naših država dajući svoje živote za mir i slobodu izvojevali pobjedu nad fašizmom.  Unatoč geografskoj udaljenosti nas zbližavaju vrijednosti koje kroz svoju historiju promovišemo i koje ćemo nastaviti promovisati”, navodi član Predsjedništva BiH.

Komšića raduje i svaka buduća saradnja na dobrobit građana.

“Imajući u vidu aktivan angažman bosanske zajednice u kanadskom društvu, te naslanjajući se na prijateljske odnosne između dvije države, raduje me buduća politička, ekonomska i svaka druga saradnja na dobrobit građana i Kanade i Bosne i Hercegovine. Prenesite srdačne pozdrave svim građanima Kanade i premijeru Justinu Trudeau”, zaključuje u pismu.