KOPČA: O automafiji, policiji i istrazi ubistva Šehovića i Vujinovića – je li vrijeme za bh. Sablju?

Brutalno ubistvo policajaca MUP-a Kantona Sarajevo šokiralo je cijelu Bosnu i Hercegovinu. Bio je to povod da se u večerašnjem izdanju Kopče sa Nikolinom Veljović pokrene tema – kako pobijediti automafiju?

O ovoj temi, ali i temama policijske organizacije, istrage ubistva Šehovića i Vujinovića, kao i davanja većih ovlasti policijskim strukturama, večeras su raspravljali bivši ministri MUP-a Kantona Sarajevo Ismet Dahić i Nermin Pećanac, te docent Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Armin Kržalić.

Na pitanje zašto i nakon sedam dana od ubistva još uvijek nema konkretnih hapšenja, Dahić je konstatovao da se radi o složenom zločinu, ali da je uvjeren da će istraga uroditi plodom.

“Svi smo mi ubijeđeni da će rezultati na kraju krajeva biti dobri, povoljni, pozitivni, da će izvršioci ovog krivičnog djela biti otkriveni i privedeni pravdi”, izjavio je Dahić.

Sličnog je mišljenja i Nermin Pećanac.

“Mislim da će istraga, s obzirom da sve agencije rade zajedno i koordinirano na ovome, dati svoj rezultat”, rekao je Pećanac.

Armin Kržalić je mišljenja da se zločinom ovog kalibra treba baviti i Državna agencija za zaštitu i istragu – SIPA.

“S obzirom na biće i elemente ovog krivičnog djela, mi moramo tražiti uključenost institucije koja ima nadležnost za cijeli teritorij Bosne i Hercegovine, odnosno [Državne] agencije za istragu i zaštitu”, kaže Kržalić.

Kržalić je i dodao da se treba postaviti pitanje odgovornosti i razloga neuključivanja državnog tužiteljstva u ovaj slučaj.

“U ovih zadnjih pet-šest dana sam pokušao da dođem do odgovora – ko bi bio odgovoran i koje je to tijelo koje će tražiti odgovornost zašto državno tužiteljstvo ne izuzme ovaj slučaj i ne sprovodi istragu?”

Ingerencija MUP-a KS prestaje korak iza entitetske linije. Pećanac se slaže da bi istraga bila olakšana ukoliko bi se uključilo i državno tužiteljstvo, ali smatra da se odgovornost treba tražiti tek nakon završene istrage i hapšenja.

“Ako su sve agencije uključene, ako se kaže da koordinirano rade u ovom trenutku, nekad ide ovako kako u ovom trenutku ide. Ko će tražiti odgovornost, to ćemo kada riješimo ovaj slučaj brutalnog dvostrukog ubistva”, izjavio je Pećanac u Kopči.

Kržalić je naglasio da nema efikasnog obračuna sa mafijom bez bosanskohercegovačke verzije Sablje. Sablja je bila policijska akcija pronalaženja i hapšenja osoba za koje se sumnjalo da su umiješane u ubistvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Ismet Dahić se stopostotno složio sa docentom Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

“To su jedina rješenja, i najispravnija rješenja za jednu državu, posebno državu kako smo mi nastali u Bosni i Hercegovini, kako smo politički organizovani”, dodao je Dahić.

Dahić nije krio nezadovoljstvo povezanošću političkih struktura i kriminalaca.

“Pogledajmo danas grad Sarajevo. To je i od rata, do današnjeg dana – svi uglavnom nosioci bilo kakve funkcije, od nivoa općine, grada, do kantona, do Federacije, do države su funkcioneri okruženi tim sumnjivim tipovima. Nama nekad u Titinom periodu to nije bilo svojstveno, morali smo se distancirati od nosioca takvih funkcija, takvih kriminalaca. Međutim, oni su tu i oni su predmet njihove zaštite”, rekao je Dahić.

Pećanac se osvrnuo i na svoj ministarski mandat i probleme sa kojima se susreo za vrijeme mandata.

“Vi imate preko puta ljude od kojih vi zavisite, u mnogim pogledima. Ne kazujem da kao kadrovski zavisite, i finansijski, koji vas ne razumiju i neće. Oni su okruženi sa svojim tjelohraniteljima, žive u svom virtuelnom svijetu”, rekao je Pećanac.