Kosovo 14. decembra dobija Vojsku

Foto: Anadolu Agency/Arhiv

Kosovo će 14. decembra dobiti Vojsku, najavio je danas predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli nakon sjednice Predsjedništva Skupštine Kosova.

Veseli je na konferenciji za novinare kazao da će prema odluci Predsjedništva, drugo čitanje tri zakona o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u Oružane snage Kosova biti na dnevnom redu sjednice Skupštine Kosova zakazane za 14. decembar.

“Verujem da će ti zakoni biti izglasani apsolutnom većinom glasova”, kazao je Veseli i dodao da će to biti partnerska, zapadnjačka i profesionalna vojska.

Poslanici Skupštine Kosova su 18. oktobra apsolutnom većinom usvojili u načelu tri zakona o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS) u vojsku. Poslanici Srpske liste, koji se protive ovim zakonima, nisu prisustvovali tom glasanju. Nakon prvog čitanja zakoni su prošli nadležne skupštinke komisije, a obavljene su i javne rasprave sa gradjanima širom Kosova.

Vlada Kosova se odlučila da transformaciju KBS-a obavi zakonskim putem, zato što zbog protivljenja Srpske liste nije bilo moguće obezbijediti dvotrećinsku većinu glasova manjinskih poslanika za ustavne promene za formiranje Oružanih snaga Kosova.

Zakoni o transformaciji kosovskih snaga sigurnosti u oružane snage predviđaju da kosovska vojska ima mandat na cijeloj teritoriji Kosova, kao i sve atribute oružane formacije – vrhovnog komandanta, generaštab, oružje, simbole. Predviđeno je da vojska ima do 5.000 aktivnih pripadnika i da bude multietnička, što znači da bi u njenom sastavu trebalo da budu i pripadnici manjina na Kosovu, uključujući i Srbe.