Kristijan Dan Preda za TV1: Put BiH ka EU usporen je zbog različitih blokada RS, korupciju riješiti pritiskom društva, pozivi za Pravdu za Davida su itekako ozbiljni

Dan Preda:"Ja da sam građanin ove zemlje i ja bih vjerovatno bio na ulici i zahtijevao Pravdu za Davida."

Foto: TV1 / screenshot

Izvjestilac Europskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda je, za TV1, kazao da BiH “zaista može postati zemlja članica Europske unije.”

“Ono što ja za vrijeme svog mandata nisam mogao ili uspio uraditi za BiH je to da nažalost nisam uspio da ubijedim domaće parlamentarce da češće dolaze u Brisel i da sarađujemo i nažalost naš zajednički parlamentarni odbor, gdje je pola članstva iz BiH pola iz EU, nažalost nije u protekle tri godine formiran zbog različitih blokada koje su dolazile od određenih predstavnika iz Republike Srpske”, naveo je Dan Preda.

“Koristim priliku da apelujem na novi saziv zakonodavnih tijela da imenuju političare koji su odgovorni, ljude koji su zainteresirani za rad jer ovaj projekat je izuzetno važan za Bosnu i Hercegovinu i vrlo je važno da sa druge strane imamo kontinuirane saradnike jer su vam naša vrata širom otvorena”, poručio je Dan Preda.

S obzirom da Bosna i Herecgovina, što je i poznato, ima veliki problem korupcije, Predu smo pitali koliko tu može pomoći Rumunija iz svog iskustva.

“Vjerovatno vam je poznato, u Rumuniji i prije nego smo otvorili pregovore sa Europskom unijom, formirali smo specijalno tužilaštvo za korupciju, i zaista, imenovali smo tužiteljicu, nezavisnu, jako dobru u svom poslu, jako hrabru ženu koja je zaista dala jako dobre rezultate na ovom polju, prije svega zahvaljujući nezavisnoti rada tužilaštva, i oni su bili ti koji su itekako djelovali u svojoj oblasti u provođenju istraga u predmetima korupcije. Dugo vremena je to sve bila prazna priča, ali kada smo počeli da se konkretno bavimo tim onda smo bili u situaciji da pred lice pravde izvedemo i bivše ministre i premijere, dužnosnike na lokalnoj razini – nije to bila samo jedna politička stranka koja je procesuirana nego zaista svi politički subjekti koji su kršili zakon”, objasnio je Dan Preda.

“Preduslov je zaista bio nezavisan rad tužilaštava i institucija, a ne pokušaji uticaja na pravosuđe, blokiranja istraga itd. Imate potencijala, ali morate na koncu svega imati i jak pritisak društva kako bi pravosuđe bilo nezavisno“, nastavio je Dan Preda.

Između ostalog, izvjestioc Europskog parlamenta za BiH dotakao se i slučaja Dragičević.

“Mi zaista na dnevnoj osnovi i dobijamo informacije i razgovaramo o slučaju Dragičević i rekao bih zaista da je situacija neprihvatljiva. Ja da sam građanin ove zemlje i ja bih vjerovatno bio na ulici i zahtijevao Pravdu za Davida“, kazao je Dan Preda.

“Ako se problem ne može riješiti u RS, dajte onda da razgovaramo o procesuiranju slučaja na razini BiH”, dodao je Dan Preda.

“Ako građani traže Pravdu, onda mislim da su takvi pozivi za Pravdu itekako ozbiljni”, poručio je izvjestioc Europskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda.

Cijeli razgovor sa izvjestiocem Europskog parlamenta za BiH Kristijanom Dan Predom pogledajte večeras na Televiziji 1 u Dnevniku u 19:00 sati.