Identifikacija hrvatskog naroda sa konceptom Herceg Bosne je opasna, a najviše po Hrvate u BiH, poručeno je na sesiji Kruga 99. Smatraju da je cilj burne reakcije iz Hrvatske, nakon hapšenja u Orašju, da se Hrvatima u BiH pošalje poruka da je suživot nemoguć.

U cijeloj priči izostala je adekvatna reakcija probosanskih političkih stranaka, što ne šalje dobru poruku, naglasili su na Krugu 99.

Stanovnici širom Hercegovine najviše osjećaju opasnosti i poteškoće koje prijete BiH. Federalizacija je, kao vješto skrojen termin za treći entitet, ozvaničena u Evropskom parlamentu, zahvaljujući zastupnicima iz Hrvatske, istakao je gost Kruga 99, Edin Batlak.

“Federalizacija, u najkraćem, jest jednako smrt BiH. To je klasična getoizacija, odnosno završetak ratnog projekta onog što se nije uspjelo učiniti i završiti oružjem, danas treba završiti političkim sredstvima,” istakao je Edin Batlak, član Predsjedništva Udruženja građana Mostarski krug.

To bi, za najbrojniji narod u BiH, kaže Batlak, bilo pogubno. I Mario Pejić je istakao da je političko organizovanje hrvatskog naroda na ovakav način, jednako egzistencijalno opasno kao i devedesetih.

“Takva jedna formula, kada bi, ne daj Bože, ugledala svjetlo dana, a ja sam siguran da neće, bi značila istovremeno i smrtnu presudu najbrojnijem narodu u BiH, jer bi zaista bio getoiziran poput Gaze u današnjoj Palestini,” naglasio je Batlak.

“Hrvati bi, po tom konceptu veći dio Hrvata BiH ostao izvan granica te nacionalne zajednice i postao nacionalna manjina,” poručio je član Kruga 99, Mario Pejić.

Oni koji šalju ovakve poruke, najviše iz SNSD-a i HDZ-a, imaju jasno razrađene strategije i taktike, ističe Batlak.

“Oni igraju sa bijelim figurama, dok one snage koje za sebe vole kazati da su probosanske, nismo kao građani uspjeli ni čuti ni vidjeti što to oni zagovaraju. Volio bih čuti od probosanskih snaga što to čine i da konačno se ova javnost počne se baviti tom temom, a ne da stalno žvaćemo temu koja razgrađuje BiH,” stave je Batlak.

Djelovanje probosanskih političkih stanaka svedeno je na uzročno posljedično, a bez strategije i taktike, osuđeni su na neuspjeh, smatra Batlak. Osudili su I reakciju državnog vrha Hrvatske nakon hapšenja u Orašju.

“Predsjednica RH je morala birati primjerenije istupe i poslati iskrenu poruku BiH i kazati da će pružiti svu potrebnu pravnu pomoć uhapšenima da se dokaže da su oni nevini,” poručuje Batlak.

“Umjesto da se svi oni , bez obzira kako se oni zvali i kome pripadali budu osuđeni i odgovaraju za svoje zločine,” ističe Fuad Kovač, član Kruga 99.

Cilj cijele buke je da se Hrvatima u BiH pošalje poruka da je suživot nemoguć, naglasio je Batlak. A država koja je članica EU bi trebala zagovarati princip da svi koji su krivi za to i odgovaraju, ali i princip nezavisnog pravosuđa, istakao je Kovač.

 

SHARE