Lukač: Izmjene zakona o javnom redu ne sprečavaju bilo čije slobode i prava

Foto: srpskacafe.com

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač ponovio je danas da cilj izmjena Zakona o javnom redu i miru u tom bh. entitetu nije da bilo kome sprečavaju slobode i prava.

Najavio je da će prilikom konačanog usvajanja tog zakona biti iskorištene najbolje prakse iz zemalja u okruženju i u Evropskoj uniji, a istovemeno kako bi bio primjenjiv na terenu.

Naglasio je da nacrt zakona o javnom okupljanju u RS-u uopšte nije u proceduri i da je ta “priča pokrenuta bez ikakve potrebe“.

-Taj akt nije ušao u skupštinsku proceduru, nije bio na razmatarnju ni u Vladi RS, a, vjerovatno, neće ni biti – dodao je Lukač.

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini izrazili su zabrinutost da bi nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS, ukoliko bude usvojen, negativno utjecao na ostvarivanje osnovnih sloboda u RS, posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja.

I ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije, te Ured visokog predstavnika u BiH su također stava da „izmjene zakona kojima se ovlašćuju institucije vlasti da cenzurišu pojedince, grupe ili medije ili kriminalizuju slobodno obavljanje zvanične funkcije, samo podrivaju demokratiju“.

Lukač je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da će trojica državljana BiH, koji su deportovani iz Njemačke zbog povezanosti s terorizmom, biti pod policijskom kontrolom, ukoliko se pojave na teritoriji RS.

Zbog činjenice da mogu biti potencijalna opasnost za bezbjednost u BiH, kako je rekao, na njih se mora obratiti pažnja, kao i znati kuda se kreću, s kim se druže i kakve kontakte imaju.

Ostavite svoj komentar