Maduro nakon sastanka sa Erdoganom: Turska će u novoj eri imati ključno važnu ulogu

Foto: Anadolu Agency

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro izjavio je da će njegova zemlja s Turskom graditi briljantnu budućnost.

Maduro je sinoć u Caracasu primio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a nakon bilateralnog susreta izjavio je kako ta posjeta predstavlja novu fazu u odnosima između dvije zemlje.

Maduro i Erdogan su potpisali niz bilateralnih sporazuma iz oblasti ekonomije, odbrane, obrazovanja i kulture.

“Uvjereni smo da će turski investitori nastaviti raditi u našem zajedničkom interesu. Izgradili su divne građevine u našoj zemlji“, kazao je Maduro i najavio jačanje odnosa sa Turskom u sektoru eksploatacije nafte, zlata, uglja, željeza i dijamanata.

Ističući kako Venecuela i Turska uživaju nezavisne ekonomske veze s višim stepenom transparentnosti, Maduro je kazao kako će Venecuela i dalje slobodno izvoziti zlato i druge rude.

“Mi se ne miješamo u trgovinske poslove SAD-a i drugih zemalja, pa se niko ne bi trebao miješati u naše poslove“, poručio je Maduro, koji je ranije oštro osudio prošlomjesečne američke sankcije na izvoz venecuelanskog zlata.

Naglasivši da je Turska važan lider u Euroaziji i predsjedatelj Organizacije islamske saradnje (OIC), Maduro je kazao da je i Venecuela lider nesvrstanih država.

“Prošlo je vrijeme starih imperija i grube nadmoći, a došlo je vrijeme kada imamo više centara moći. Turska će u novoj eri imati ključno važnu ulogu“, kazao je Maduro.