Magazinović: Put ka NATO-u postaje čak i važniji od puta u EU

Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Komisija za NATO integracijski proces BiH po treći put 15. januara naći ć se na sjednici Vijeća ministara.

Zadnjih dva puta vješto je izbjegnuta rasprava o ovom važnom pitanju. Ministri iz reda srpskog naroda, tačnije kadrovi SDS-a nisu spremni podržati ovaj program.    

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Državnom parlamentu ističe da ‘kako sada stvari stoje zbog odbijanja da se usvoji Nacionalni godišnji program kojim bi se aktivirao MAP, Vijeće ministara u trenutnom sastavu sebi produžava rok trajanja’.

– Koliko god to paradoksalno zvučalo Mektića, Crnatka i Šarovića na ministarskim pozicijama ovakvim političkim stavom čuva SNSD. Zašto to rade, trebaju objasniti javnosti, ali i ljudima iz SNSD-a koji čekaju da u koaliciji sa SDA i HDZ zauzmu pozicije u državnoj vlasti nakon što su zajedno izabrali rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta BiH – ističe Magazinović za Patriju.

On podsjeća da je MAP državna obaveza koja je formirana na bazi zahtjeva koji je uime Bosne i Hercegovine podnio tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

– To je međunarodna obaveza koju je prihvatio i sam Milorad Dodik koji je i tada bio šef SNSD-a i bez kojeg Radmanović sigurno nije mogao povući za državu jedan tako značajan potez. Time je današnje osporavanje te odluke još besmislenije.

Za nas u SDP je aktiviranje MAP-a vrlo važno i podržavamo sve aktivnosti koje vode u tom pravcu. Put ka NATO-u u trenutnim okolnostima postaje čak i važniji od puta u EU. 

SDP je u prošlom mandatu bio opozicija, a sudeći prema postignutom dogovoru SDA, HDZ i SNSD to će ostati i u ovom mandatu. Najvažnije je da institucije funkcionišu, a ljudi su prolazni, kako ovi koji su trenutno na funkcijama, tako i oni koji ce doći – napominje Magazinović.