Memić: Imamo garancije da će se most završiti

Foto: tv1.ba/S.Tomić

Pješački most na Ilidži koji povezuje dvije obale rijeke Željeznice se srušio. Vodena bujica srušila je nedovršeni pješački most na rijeci Željeznici koji povezuje naselja Lužani i Pejton na Ilidži.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić istakao je da most finansira Općina i da imaju garancije da će se most završiti.

“Svakome se može desiti ekces. Dešava se da vode u proljeće nadođu. Nikakvih problema između nas i izvođača nema. Imamo garancije. Firme koje grade most su dovedene da rade svoj posao i mi njima vjerujemo. Da se ovo desilo prije 5,6 godina bilo bi 500 kuća u vodi. Mi sada imamo veću količinu vode i jedina šteta su poplavljenja dvorišta i zid u Hrasnici”, istakao je Memić.

On je dodao da je ružno zloupotrebljavati poplave u političke svrhe.

“Rok je bio maj i vjerujem da će do tada biti. Dobili smo garancije da se od sutra počne raditi. Žao mi je što glavni stud nije bio gotov”, rekao je Memić.

Pomoćnik načelnika za investicije Mirsad Čaušević istakao je da su se sve aktivnosti vodile po dinamici gradnje.

“Kada je rađen srednji raspon, došlo je do pucanja. Vršene su konsultacije sa meteorološkim stručnjacima. Most nije bio spreman da se optereti na svoje oslonce. On nije pukao, samo se povio i oborio u vodi”, kaže Čaušević.

Nadzorni organ na izvođenju radova Firme In Nedim Ćehajić kaže da je radio sa puno investitora za 30 godina karijere.

“Sa općinom Ilidža imam odlična iskustva. Most nije završen. Radi se o tehnološkoj fazi. Most je projektovan u skladu sa urbanističkim uslovima. Skela je stajala i podnijela je opterećenje. Most je samo legao. Nije se desilo pucanje konstrukcija”, rekao je Ćehajić.

Nakon rušenja mosta, nije bilo ljudskih žrtava niti evakuacija stanovništva. Najveći problem stvorila je rijeka Željeznica nakon čega je vodena bujica srušila most.