Mobilne aplikacije koje vam mogu promijeniti život

Foto: openxcell.com

Pozitivno razmišljanje može da promijeni vaš život. Iako je ovo zajedničko mišljenje, ono je podržano istraživanjem.

Istraživanja pokazuju da je pozitivno razmišljanje povezano sa boljim zdravljem. Oni koji imaju više nade imaju tendenciju da se bave zdravijim ponašanjem i češće odlaze kod doktora.

Oni takođe imaju tendenciju da se bolje brinu o sebi i bolje su sa preventivnom njegom.

Pozitivni mislioci takođe imaju tendenciju da budu srećniji. A ova sreća može se pretvoriti u uspjeh u drugim područjima života.

Studije istraživača Barbare Fredrickson pokazuju da oni koji doživljavaju pojačano raspoloženje imaju tendenciju da češće prepoznaju prilike i iskoriste ih, što dovodi do većeg uspjeha u životu.

To su sve dobre vijesti. Čak i bolje vijesti su činjenice da mali i jednostavni koraci mogu dovesti do značajnih pomaka u razmišljanju, tako da ako trenutno ne mislite pozitivno, to se može lako promijeniti. Trik je u tome da budete konzistentni u svojim naporima da pomjerite svoje mentalne navike i vaš fokus.

Jedan jednostavan i pogodan način da to uradite je da koristite aplikaciju.

Održavanje dnevne prakse dnevnika zahvalnosti, fokusiranje na pozitivne afirmacije svakog jutra, ili napor da se uhvate negativne misli tokom dana, može da funkcioniše.

Sljedeće aplikacije su korisne iz više različitih razloga. Pogledajte koje najbolje rade za vas.

Live Happy

Foto: Screenshot

Ova aplikacija se temelji na nalazima iz oblasti pozitivne psihologije. Aplikacija Live Happy postoji već godinama i ima nekoliko odličnih mogućnosti. Postoji poseban fokus na aktivnosti koje mogu donijeti više pozitivnih osjećaja, kao što su “miris”, “težnja” i “hvala”, na primjer.

Happify

Foto: Screenshot

Ova aplikacija je podržana istraživanjima različitih stručnjaka. Uključuje mnoge igre i aktivnosti koje se mogu praktikovati na vašem telefonu i koje su se pokazale efikasnim kako bi vam pomogle da postanete sretniji i optimističniji, pa čak i da promijenite svoje misaone obrasce.

Naći ćete aktivnosti pisanja i igre koje su dizajnirane da povećaju vašu sreću, kao i kvizove, forume i načine za praćenje vaših aktivnosti.

Think Up

Foto: Screenshot

Postoji dovoljno dokaza da pozitivne afirmacije zapravo rade. Stoga, aplikacija koja vam može pomoći da postanete redovan dio vašeg života, može biti od velike pomoći. Neki kritičari su nazvali “Think Up” aplikaciju “promjenom života”, i ona vam u osnovi pomaže da uključite pozitivne afirmacije u svoj život bez velikog otpora koji obično osjećamo kada usvajamo novu naviku.

Thought Diary

Foto: Screenshot

Aplikacija “Thought Diary” koristi strategije kognitivno-bihevioralne terapije i omogućava vam da pratite svoje misaone obrasce i da ih promijenite kada vidite potrebu. Pomaže vam da uhvatite i promijenite sopstvene kognitivne distorzije, na primjer, i pređete na zdravije obrasce mišljenja. Ovo može značajno smanjiti nivo stresa i povećati sreću i može vam pomoći da naučite da te smjene sami napravite bez ikakve aplikacije.

MindShift

Foto: Screenshot

Ova aplikacija se fokusira na anksioznost i usmjerena je prema tinejdžerima i mladima. MindShift pomaže onima koji doživljavaju opštu anksioznost da nauče kako da se suoče sa svojim strahovima, a ne da se upuste u suočavanje sa izbegavanjem.

Omogućava im da shvate kako se suočavaju sa situacijama koje izazivaju anksioznost i da upravljaju osećanjima koja mogu da negativno utiču na njihove živote na regularnoj osnovi. Jednostavan je za upotrebu i imao je odlične rezultate.