Muzička pećina – djelo vulkana za divljenje ljudskog oka

Foto: nationalgeographic.rs

Vulkanskom aktivnošću koja je trajala nekoliko stotina hiljada godina nastalo je ostrvo Stafa, jedno od najmanjih ostrva u arhipelagu Unutrašnjih Hebrida u Atlantskom okeanu na sjeverozapadu Škotske. Na ovom škotskom ostrvu nalazi se i čuvena Fingal pećina ili kako je još nazivaju Muzička pećina (Uamh Binn) koja stotinama godina predstavlja atrakciju za turiste i inspiraciju za mnoge istorijske ličnosti.

Ostrvo Stafa na kom se nalazi čuvena pećina, bilo je naseljeno sa 16 stanovnika u periodu oko 1700. godine. Nakon što je promijenilo nekoliko vlasnika i konačno nakon toga donirano Nacionalnoj fondaciji Škotske, Stafa je postalo nenaseljeno ostrvo i atrakcija za turiste.

Vječita inspiracija

Prirodnjak Džozef Benks otkrio ga je 1772. godine. Baš u to vrijeme bila je popularna drevna epska pjesma „Fingal“ u šest knjiga koja je navodno bila prevod drevnog keltskog epa koji je napisao Džejms Mekfirson. Ova knjiga je imala velikog uticaja na Getea, Napoleona, ali i na njemačkog kompozitora Feliksa Mendelsona koji je bio očaran pećinom i posvetio joj uvertiru. Pećina je bila i predmet interesovanja Kraljice Viktorije, Žila Verna i Džona Kitsa koji su je obilazili turistički. Čak je i poznata grupa Pink Flojd jednu od svojih prvih i neobjavljenih pjesama nazvala po ovoj pećini.


Staffa is the island of volcanic basalt columns on the west coast of the Isle of Mull, made famous by Fingal’s Cave. From atop the island I could look down on the waves washing over the columns, and with a long exposure record their blurred action. Staff is one of the most primal of island in the Hebrides.
©Jim Richardson All Rights reserved. You can see more of my photography at: www.jimrichardsonphotography.com

Fingal pećina je duboka 270 metara i čak 72 metra visoka, i predstavja i vizuelnu atrakciju. Sastoji se od šestougaonih stubova od bazalta i ima lučni ulaz. S obzirom na svoje vulkansko porijeklo, ostrvo na kom se pećina nalazi predstavlja lokaciju od velikog naučnog interesa, a za turiste je dostupna od aprila do septembra.

Mit o imenu Fingal pećine

Čuveni mit o imenu ove pećine potiče iz škotskog folklora, a zasniva se na keltskoj priči o tome da je irski div poznat po imenu Fingal, zajedno sa svojom vojskom riješio da se obračuna sa škotskim divom Benandonerom. Fingal je izgradio bedem preko Sjevernog kanala kako bi se mogli sresti. Prema jednoj verziji, Fingal je pobijedio Benandonera a prema drugoj verziji, keltski junak se sakrio kada je shvatio da je neprijatelj mnogo veći od njega. Zapravo ova legenda je geološki tačna utoliko što je lava svojim tokom zaista spojila Fingal pećinu sa Gigantskim nasipom (područjem načinjenim od bazaltnih stubova) u Irskoj.