Naredne sedmice presuda za zločine u Srebrenici i Bratuncu

Foto: Dnevnik.ba

Sud Bosne i Hercegovine će naredne sedmice izreći nepravosnažnu presudu Saši Cvetkoviću optuženom za ubistva i silovanja na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine.

Presuda Cvetkoviću, koji se tereti da je u maju 1992. u Sasama (opština Srebrenica) ubio dva civila romske nacionalnosti, a jednu osobu tukao, kao i da je u junu silovao dvije djevojke u Bratuncu, bit će izrečena u petak 22. marta, prenosi BIRN.

Istog dana planirano je izlaganje završnih riječi na obnovljenom suđenju Samiru Kešmeru i Mirsadu Menziloviću zbog silovanja maloljetne osobe u maju 1993. u Sarajevu.

Njima je suđenje obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su kao pripadnici Armije BiH osuđeni na po pet godina zatvora zbog ovog zločina.

Ovom presudom na šest godina je osuđen i Elvir Muminović, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bjekstva.

U ponedjeljak predviđeno je izlaganje završnih riječi Tužilaštva i Odbrane i na suđenju bivšem komandiru voda Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Alminku Islamoviću za zločine počinjene u Bosanskom Brodu.

On se tereti da je učestvovao u nezakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti, njihovom ubijanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, odvođenju na prinudni rad, pljačkanju te paljenju imovine i uništavanju spomenika, prenosi BIRN.

Pred Državnim sudom u ponedjeljak, 18. marta počet će i dva nova suđenja, Ranku Babiću, Bratislavu Bilbiji i Đuri Adamoviću, koji se terete za zločin počinjen u ljeto 1992. nad civilima u mjestu Ljeskare kod Prijedora.

Također, počet će i suđenje Simi Stuparu te Zoranu i Goranu Tešić zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Vlasenice od aprila do septembra 1992. godine.

S njima je optužen i Zoran Stupar za kojim je raspisana potjernica nakon što se nije odazvao na pozive Državnog suda.

Iduće sedmice pred Državnim sudom nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene i u drugim bh. gradovima.