Nayib Bukele proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima u El Salvadoru

Foto: Fena/Xinhua

Nayib Bukele proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima u El Salvadoru nakon što su preliminarni rezultati pokazali da je pobijedio kandidate dviju tradicionalnih stranaka koje su dugo dominirale polariziranom politikom zemlje.

“U ovom trenutku možemo sa potpunom sigurnošću objaviti da smo u prvom krugu osvojili predsjedništvo El Salvadora”, rekao je Bukele, bivši gradonačelnik San Salvadora, na konferenciji za novinare u nedjelju navečer.

“Napravili smo povijest”, dodao je Bukele, pozivajući pristalice da proslave u Morazanu Plaza u povijesnom središtu San Salvadora, jednog od vodećih projekata revitalizacije tokom njegova mandata na mjestu gradonačelnika.

Od 87,67 posto prebrojanih glasova, Bukele  iz Velikog saveza za nacionalno jedinstvo (GANA) dobio 53,78 posto, što je prekoračilo 50-postotni prag potreban  da se ne održava drugi krug izbora.

Njegov glavni protukandidat, Carlos Calleja, iz konzervativnog Nacionalnog republičkog saveza ( ARENA), bio je drugi s 31,62 posto.

Bivši ministar vanjskih poslova Hugo Martinez, iz vladajuće Ljevičarske fronte Farabundo Marti (FMLN), zauzeo je treće mjesto s 13,77 posto.

Novi predsjednik stupit će na dužnost 1. juna na petogodišnji mandat, prenosi Al Jazeera.

U dobi od 37 godina, Bukele postaje najmlađi šef države u Srednjoj Americi.