Obilježena godišnjica stradanja devetero Sarajlija

Foto: Press Služba KS

Delegacija Kantona Sarajevo danas je u znak sjećanja na devetero ubijenih Sarajalija položila cvijeće na mjesto masakra u ulici Oslobodilaca Sarajeva kod broja 80.

Prije 25 godina pale su tri granate, jedna za drugom, na asfaltnu pješačku stazu kod javne garaže, iza zgrade na Trgu zlatnih ljiljana i u lijevi gornji ugao prozora stana dva u ulici Oslobodilaca Sarajeva broj 8, od čijih su ekplozivnih dejstava ubijeni: Seida Baličevac, Osman Hebibović, Emin Kolar, Enver Mustagrudić, Muškija Pribinja, Mirsad Spahić, Selima Spahić, Aiša Šito i Jadranka Tendžera, dok ih je još 16 ranjeno.

– Poštujući svoje žrtve, tražimo pravdu za počinice tih strašnih zločina, pa i ovog koji se obilježava danas. Oni moraju biti adekvatno kažnjeni kako bi se moglo nastaviti dalje u izgradnji pravednog i prosperitetnog društva u kojem ima dovoljno prostora za sve, osim za nekažnjene zločince – rekao je ministar finansija KS Amel Kovačević.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godina Fikret Grabovica je naglasio kako je ovo još jedno od mnogobrojnih mjesta, koja svedoče da su zločinci ubijali civilno stanovništvo s namjerom.

– Posebno boli saznanje da za ovaj, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad građanima Sarajeva i BiH, još nikada niko nije odgovarao – rekao je Grabovica.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, na spomen ploču cvijeće su položili i predstavnici Grada Sarajevo, Općine Novi Grad, Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, te članovi porodica, prijatelji i komšije, saopćeno je iz Press službe KS.