Odgovor hrvatskog ministarstva na inicijativu “Dosta je rezova”: Odluke u Ministarstvu kulture neće se donositi po nikakvom ideološkom ključu

Foto: Stipe Majic - Anadolu Agency

Preko stotinu prosvjednika okupljenih u Inicijativu “Dosta je rezova!” prosvjedovalo je ispred Ministarstva kulture Republike Hrvatske zbog netransparentnosti pri dodjeli sredstava i zbog loših uvjeta rada i života umjetnika, ali njihovi predstavnici nisu htjeli na razgovor s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, iako su bili pozvani. Ministrica prosvjednicima putem medija poručuje kako je otvorena za dijalog te kako želi čuti artikulirane zahtjeve i prigovore.

Inicijativa “Dosta je rezova!” putem društvenih mreža okupila je preko stotinu prosvjednika, većinom radnika u kulturi, “nakon godina nezadovoljstva zbog smanjivanja javnih sredstava za kulturu te netransparentnosti njihove dodjele”, stoji u proglasu.

Prosvjednici su svoje zahtjeve čitali naizmjence putem megafona, tako da od Ministarstva kulture traže da se zaustavi urušavanje javnog financiranja kulture i uvođenje tržišne logike i konkurencije među umjetnicima.

Traže proračunski rast budžeta za kulturu na 3 posto, da rad kulturnih vijeća bude javan, gradnju nove i obnovu postojeće javne kulturne infrastrukture, te javno financiranje neprofitnih medija kao istraživačkog i kritičkog novinarstva koje radi u javnom interesu.

“Tražimo uvjete u kojima umjetnice i kulturni radnici mogu živjeti od svog rada. Tražimo radnu i socijalnu zaštitu. Dosta je sramotnih radnih uvjeta i nesigurnih oblika rada koji donosi kratkoročno i neizvjesno projektno financiranje. Dosta je svođenja kulture na elitne i akademske krugove ili na humanitarni rad u zajednici”, poručili su prosvjednici.

Uz transparent “Dosta je rezova” istaknuli su niz poruka poput: “Ujedinjeni pregovaramo, podijeljeni molimo”, “Od aplauza se ne plaćaju režije”, “Gdje nema grijanja, nema ni umjetnosti”, “Pleši dok crkneš, piši dok rikneš, riši dok cikneš” itd.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pozvala je predstavnike ove inicijative na sastanak u Ministarstvo pri kraju protesta, no niko se od organizatora nije odazvao, pa je ministrica putem medija poručila kako Ministarstvo pismenim putem nije dobilo nikakvu najavu niti obrazloženje za današnji protest.

Iskazala je žaljenje da se nitko na poziv Ministarstva kulture nije odazvao, te poručila kako su mnogi podaci prosvjednika polovični, dok se na drugim elementima u kulturi intenzivno radi kako bi se poboljšalo stanje.

“Mi se ne bavimo ideološkim čistkama i poručujem da se odluke u Ministarstvu kulture neće donositi po nikakvom ideološkom ključu”, poručila je ministrica.

Istaknula je kako je od mandata ove Vlade od 2016. godine do danas proračun ovog ministarstva povećan za oko 300 milijuna kuna (40 milijuna eura), što iz izvornih proračunskih sredstava (oko 100 milijuna kuna ili 13,5 milijuna eura), što iz europskih fondova.

Istaknula je kako se sredstva Ministarstva kulture za pojedine projekte i natječaje dodjeljuju zakonito, javno i transparentno.