Odluka Sejdić-Finci odlučujuća je za budućnost BiH

Foto: tv1.ba

Vlasti u Bosni i Hercegovini punih devet godina nisu bile u stanju, tačnije nisu željele, provesti presudu u predmetu Sejdić i Finci. Provedba presude izbrisala bi ustavnu diskriminaciju u Bosni i Hercegovini i omogućila i pripadnicima ostalih naroda da budu birani u Predsjedništvo BiH, ali i delegerini u Dom naroda PSBiH.

– Vjerovatno smo već pomalo dosadili svima s ovim, jer je ovo devet godina tema koja ne silazi sa dnevnog reda. Iskreno se nadam da nećemo slaviti i 10. rođendan ove odluke. Ova odluka je vrlo odlučujuća za budućnost BiH i EU i Vijeće Evrope, i međunarodna zajednica u cjelini, gleda vrlo sumnjičavo na BiH jer smo u vrhu liste zemalja koje krše ljudska prava i to po svom ustavnom uređenju, rekao je Jakob Finci, prenosi Oslobođenje.

On je pojasnio da nisu samo Jevreji i Romi neravnopravan narod u BiH, već da su jednako neravnopravni i Srbi u Federaciji, kao i Bošnjaci i Hrvati u RS-u.

– To je nekoliko stotina hiljada građana koji ne mogu da se kandiduju. Ako naši lideri žele približiti ili učlaniti BiH u EU nek znaju da to ne možemo postići bez provedbe ove odluke, jer EU ne prima u svoje redove zemlju koja ne poštuje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, rekao je Finci.

On smatra da je u postizbornom periodu najbolje mijenjati Ustav, te da onda ostaju tri godine kako bi se i Izborni zakon uskladio sa ustavnom izmjenom. Finci kaze da je ustavna izmjena vrlo kratkla i rješava sve, a kad je u pitanju biranje članova Predsjedništva glasila bi: “U Predsjedništvo BiH se iz RS-a bira jedan član, a iz FBiH dva člana”. Dok bi Dom naroda kaže da bi se trebali formirati klubovi sa po pet delegata s uslovom da maksimalno četiri delegata u jednom klubu mogu biti iz istog naroda.

Dervo Sejdić je kazao da nije optimističan poput Fincija, jer, kako kaže, da je bilo političke volje odluka iz Strasbourga se mogla provesti u proteklih devet godina.

– Jedina nada mi je to što će BiH u pregovorima sa EU morati razgovarati o provedbi ove presude, rekao je Sejdić.

Povodom ulaska u desetu godinu ne provođenja osldule u predmetu Sejdić i Finci ovu konferenciju za novinare je danas organizovala Naša stranka. Lider Naše stranke Predrag Kojović je istakao da je zahvaljujući Našoj stranci presuda Sejdić i Finci implementirana u Kantonu Sarajevo 2013. godine, te se tako sad u rukovodstvo kantonalne skupštune bira i član iz reda ostalih, a naglasio je i da je budući premijer KS-a Edin Forto iz reda Ostalih naroda. Iz Naše stranke najavljuju da će pokušati s izjednačavanjem ostalih i u parlamentu FBiH.

– Mi neodustajemo. Mislimo pojačati našu borbu za provedbu presude Sejdić – Finci, kazao je Kojović.