Održana statusna konferencija prije početka suđenja Atifu Dudakoviću i ostalima

Foto: Detektor.ba

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održana statusna konferencija prije početka suđenja Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i još 16 pripadnika tog korpusa zbog zločina počinjenih na području Krajine.

Jedan od optuženih u bolnici je u Bihaću, pa zbog toga datum glavnog pretresa nije određen. Bit će izvedeno 447 svjedoka od kojih će 16 biti sa mjerom zaštite. Bit će iščitane zapisnici izjava dva svjedoka, šest vještaka medicinske struke bit će saslušano, a Tužilaštvo BiH je najavilo i 1.105 materijalnih dokaza.

Asim Crnalić, advokat Dudakovića kazao je da je neposredno prije statusne konferencije na društvenim mrežama objavljen tekst s političkim konotacijama u kojima Dudaković priča o RS-u.

–    Ti tekstovi nemaju veze s generalom Dudakovićem. Ništa što je od onoga što je naznačeno na društvenim mrežama nije napisao Dudaković niti je ovlastio koga da piše o tome. Ako to rade tajne službe neka prestanu – kazao je Crnalić.

Optužnica tereti Dudakovića, Ekrema Dedića, Ibrahima Nadarevića, Fatmira Muratovića, Sanela Šabića, Ibrahima Šiljedića, Safeta Salihagića, Adisa Zjakića, Hasana Ružnića, Redžepa Zlojića, Samira Solakovića, Muharema Aleševića, Huseina Balagića, Aleta Hodžića, Edina Domazeta, Ejuba Konježića i Saida Mujića za ubistva, progone i zlostavljanja civila te ratnih zarobljenika, kao i uništenje vjerskih objekata.

Dudakovića optužnica tereti i za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti – pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) – počinjene za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području općina Bihać i Cazin.
Optužnica je potvrđena 24. oktobra prošle godine.