Osmi dan, ni traga od Edina Gačića: Razmatra se mogućnost postojanja pomagača

Foto: telegraf.rs

U Sarajevo danas dolazi 130 policajaca iz drugih kantona nakon što je od nedjelje raspisana potraga za Edinom Gačićem. Edin Gačić je osumnjičen za ubistvo policajca FUP-a, koje se dogodilo nadomak Tarčina u večernjim satima 9. februara.

Informaciju o dolasku novih policajaca potvrdio je ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica.

Nepoznata osoba u Domu penzionera

– Novih 130 policajaca na terenu. Jer nam je osjećaj sigurnosti građana Kantona Sarajevo najvažniji. Posebno u situacijama kad određeni događaj stvara percepciju nesigurnosti. Zato, a zbog toga što mi služimo građanima, na zahtjev i uz finansijsku podršku Vlade Kantona Sarajevo, od sutra će građane Kantona Sarajevo osiguravati dodatnih 130 policijskih službenika iz drugih kantona. Želimo da se građani Kantona Sarajevo osjećaju sigurno, posebno kada su u pitanju škole, vrtići i sva druga mjesta za koja se procijeni da je potrebno. I svaku informaciju koju imate dostavite policiji. Pozovite telefonom, dajte je prvom policajcu kojeg sretnete. Ako treba dostavite i meni. Sve će se provjeriti. Jer smo svi na istom zadatku – napisao je Katica.

Policija je sinoć u sarajevskom naselju Nedžarići pretražila napušteni Dom penzionera po dojavi građana da se u blizini objekta kreće nepoznata osoba. Nezvanično, umjesto Gačića pronađen je migrant koji je vjerovatno izazvao zabrinutost građana koji su potom nazvali policiju. Oslobođenje saznaje da su pripadnici policije tokom noći dobili informaciju da se bjegunac krije u sarajevskom naselju Buća Potok, ali se ta vijest pokazala netačnom.

MUP KS-a raspisao je potragu za Gačićem te pozivaju građane da obrate pažnju i ukoliko imaju informaciju gdje bi se traženo lice moglo nalaziti da jave Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo na broj: 122, 033 206 666, 033 207 777 ili najbližoj policijskoj stanici.

Podvojena ličnost

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, Aljoša Čampara za N1 je podsjetio da Gačić vrlo opasna osoba koja je osuđena za dva ubistva, između ostalog ubio je svoju majku.

– Evidentno je da se radi o osobi koja je psihički poremećana. Radi se o jednom asocijalnom tipu. Uglavnom, radi se o osobi koja je šizofrena, moguće da je i podvojena ličnost. Moguće i da je dobro obučen da se skriva na ovim područjima.

On nema nekih prijatelja sa kojim je nešto posebno komunicirao, ali radimo na tome da vidimo ima li pomagača zato što se dobro krije. Osam dana se ne može naći nikakav njegov trag. To ne možemo isključiti i, također, provjeravamo njegovu vezu sa kazneno-popravnim zavodima. Imamo informaciju da je prijetio nekim ljudima. Imamo dosta neprovjerenih informacija i molim građane da ne šire dezinformacije. Ovako se policijske strukture samo “razvlače” i unosi se nemir kod građana, rekao je Čampara.

Podsjećamo, Edin Gačić osumnjičen je za ubistvo policajca FUP-a, koje se dogodilo nadomak Tarčina u večernjim satima 9. februara. Policija za njim traga od prošle sedmice zbog ubistva kod mjesta Podorašac kod Konjica.