Otvoreno paraplivačko prvenstvo Hrvatske –  Croatia open 2019

Otvoreno je paraplivačko prvenstvo Hrvatske – Croatia open 2019 održano je u Splitu 23. i 24. februara na bazenu Poljud. Na takmičenju koje već 22 godine organizira Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski paraplivački savez sudjelovala su 102 takmičara iz 5 zemalja: Hrvatske, Slovenije, BiH, CG i Austrije. Bosnu i Hercegovinu predstavljao je PK Spid iz Sarajeva sa tri plivača (Ismail Zulfić, Damir Muratović, Nermin Memić) i dva  trenera (Admir Maličbegović i Amel Kapo).

Prvog dana takmičenja 23. februara,  tri bosanskohercegovačka takmičara imala su šest startova na kojima su oborili šest ličnih rekorda. Nermin Mamić uspio se plasirati u finale gdje je u utrci 100 m delfin osvojio bronzanu medalju.

Drugog dana takmičenja, 24. Februara Zulfić, Muratović i Mamić imali su sedam startova sa pet obaranja ličnih rekorda i ulazak Mamića u finale na 100 m prsno.

Domaćini Prvenstva bili su PK Cipal i PK Mornar te Športski savez invalida grada Splita.

Pored bosanskohercegovačkih  paraplivača i njihovih trenera na Otvorenom prvenstvu plivača s invaliditetom u Splitu sudjelovalo je i pet sudija iz Federalnog plivačkog saveza BiH koji su prošli obuku za suđenje na paraplivačkim takmičenjima. Korak je to bliže prema ostvarivanju našeg cilja, a to je organizacija prvog međunarodnog takmičenja u Bosni i Hercegovini za paraplivače, rekli su iz PK Spid.