Papić: Nacionalnim strankama je stalo do očuvanja postojećeg sistema u kojem vlada nepotizam, korupcija i veza sa kriminalom

Postizborni izazovi na političkoj sceni, moguće koalicije, odnosi unutar bh bloka – teme su o kojima su razgovarali u emisiji “Kopča” politički analitičar Žarko Papić, politički analitičar Adnan Huskić i član Predsjedništva Kruga 99 Hamza Bašić.

Papić je zagovornik je nekoaliranja sa nacionalnim strankama.

“Nije riječ samo o SDA, nego i o HDZ-u i SNSD-u. Takođe i SDS koja je nacionalna stranka, nije više u igri. Nadam se da nije više u igri. Zašto je cilj SDA da ide sa bh blokom? Da bi imali alibi”, rekao je Papić u emisiji “Kopča”

Papić ističe da im je stalo do očuvanja realnog postojećeg sistema u kojem vlada nepotizam, korupcija, veza sa kriminalom.

“Ja ne mislim da se nazire formiranje vlasti. Do juče se mislilo da SBB nije zainteresiran za to. Nakon dašanašnjih izjava, opet se pojavljuje SBB. Taj potencijalni koalicioni partner – da li će se spominjati i Demokratska fronta, ona je još uvijek predmet špekulacija”, istakao je Adnan Huskić.

Huskić smatra da se vrlo relaksirano ulazi u formiranje vlasti.

“Sve što smo čuli prethodnih dana, i ove kritike, ako ih mogu tako nazvati od Ambasada SAD i Velike Britanije oko uspostave vlasti. Teško da kod nas može proći ta vrsta pritiska”, kaže Huskić.

Hamza Bašić kaže da je situacija u Bosni i Hercegovini uobičajena.

“Postizborni period koje karakterizira po pravilu jako dugotrajan proces pregovora, jako teško sklapanje koalicije”, istakao je Bašić.

Dodaje da neki prigovaraju da je sam izborni sistem, odnosno donji prag jako nizak.

“Veliki broj malih stranaka ima određeni broj ruku. I onda je zbog toga teško napraviti čvrstu i stabilnu koaliciju”, rekao je Bašić.

Cijeli razgovor u emisiji „Kopča“ pogledajte na našem youtube kanalu.