Počela konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je počela, a prethodilo joj je uručenje uvjerenja o dodjeli mandata poslanicima u Predstavničkom domu  Parlamentarne skupštine BiH izabranim na Općim izborima u oktobru ove godine.   

U skladu s odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik, kao privremeni predsjedavajući. U novom sazivu najstarija je poslanica Nada Mladina (SDPBiH) koja je i otvorila sjednicu.

Predloženim dnevnim redom konstituirajuće sjednice predviđeno je davanje svečane izjave poslanika, a potom i izbor predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Nakon toga uslijedio je izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Poslovnikom je također definirano da, nakon što poslanici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Predstavnički dom državnog parlamenta sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.