Počelo suđenje Dudakoviću, pročitana optužnica

Foto: rtvusk.ba

Pred Sudom BiH počelo je suđenje Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i 16 bivših pripadnika tog korpusa.

Kako javlja novinar “Nezavisnih”, pročitana je optužnice, a Tužilaštvo BiH tereti optužene za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva skoro 400 Srba, progon i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništavanje 27 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani “Šiljo”, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani “Pumparica”, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani “Ejko” i “Šeširdžija”, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Tužilaštvo BiH tereti optužene za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most.

Kako je pročitano u optužnici, terete se za ubisvo 67 civila na području opštine Bosanski Petrovac, za 41 civila ubijenog u Ključu i okolini, 11 ubijenih u Bosanskoj Krupi i okolini, te 80 ubijenih civila na području Sanskog Mosta i okolnih sela.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih se još traga.

Dio optužnice za Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.