Pompeo: “Odluka o povlačenju iz Sirije ne umanjuje ogromnu pobjedu”

Foto: Anadolu Agency/Arhiv

Američki državni sekretar Mike Pompeo je izjavio da je za odluku o povlačenju američkih trupa iz Sirije znao prije nego je zvanično saopćena javnosti.

Pompeo je za američki kanal Fox News kazao da je odluka donesena nakon konsultacija predsjednika Donalda Trumpa s visokim zvaničnicima.

Na pitanje novinara da li je on lično informisan o odluci prije nego je saopćena, odgovorio je da je, naravno, znao za to, a, kako je kazao, i mnogo više od toga.

Podsjetio je da je pobjeda protiv ISIS-a bio glavni razlog djelovanja američkih trupa u Siriji, napominjući da je ipak došlo vrijeme za povlačenje iz tog regiona nakon što su teroristi poraženi.

Naglasio je kako je ISIS i dalje aktivan u različitim dijelovima svijeta.

“SAD će nastaviti borbu protiv terorizma. Nastavit ćemo i rat protiv ISIS-a u Siriji ili na bilo kojem drugom mjestu. Odluka o povlačenju iz Sirije ne umanjuje ogromnu pobjedu koju je ova administracija ostvarila u okviru borbe protiv terorizma na Bliskom istoku”, rekao je Pompeo.

Američki mediji jučer su javili kako SAD planira u potpunosti povući oružane snage sa sjevera Sirije.

Trump je saopćio kako su porazili terorističku organizaciju ISIS, koja je bila jedini razlog zbog kojeg su se Amerikanci nalazili u Siriji.

“Porazili smo ISIS u Siriji, jedini razlog zbog kojeg smo se tamo nalazili tokom mog mandata”, napisao je Trump na društvenoj mreži Twitter.