Poslanici NSRS sinoć imali hitno zasjedanje

Foto: Anadolu Agency

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su sinoć, po hitnom postupku, Zakon o republičkoj upravi.

Umjesto dosadašnjeg Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica osnovana su Ministarstvo privrede i preduzetništva i Ministarstvo energetike i rudarstva, dok će se poslovima ukinutog ministarstva baviti Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije.

Djelokrug poslova Ministarstva nauke i tehnologije je proširen, te je formirano Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju mijenja naziv u Ministarstvo za europske integracije i međunarodnu saradnju, a poslove koji se odnose na privlačenje stranih ulaganja, podršku domaćim i stranim investitorima i procjenu uticaja propisa preuzima Ministarstvo privrede i preduzetništva.

Donošenju ovog Zakona prethodila je višesatna rasprava poslanika naročito o članu 9. u kojem se navodi da je zabranjeno političko organizovanje i djelovanje političkih organizacija u organima uprave, kao i da je zabranjeno državnim službenicima i namještenicima da u obavljanju svojih poslova izražavaju i zastupaju svoja politička uvjerenja. Poslanici opozicije smatraju da je ovaj član zakona licemjeran i da ga vladajuće stranke treba da brišu ili počnu primjenjivati.

Radovan Višković, poslanik i mandatar za sastav nove Vlade RS rekao je da se zalaže za izmjene Ustava kako bi broj ministarstava mogao da bude veći i primjenu popisa iz 2013. godine jer u tom slučaju nacionalna strukutra u Vladi RS ne bi morala da bude osam ministara iz reda srpskog naroda, pet – bošnjačkog i tri hrvatskog. Naglasio je da su uvođenje Ministarstva privrede i preduzetništva tražili privrednici.

“Ovaj zakon je potreban da se formira vlada, nije savršen ali smo ostavili period od pola godine da sve ono što je potrebno korigujemo u hodu”, kazao je Višković.

U Narodnoj skupštini sinoć su izabrani članovi radnih tijela, a usvajanjem Zakona o republičkoj upravi završena je prva posebna sjednica Narodne skupštine.