Potvrđena optužnica protiv policajca za zloubotrebu položaja

Foto: Ilustracija/Nezavisne.com

Osnovni sud u Sokocu potvrdio je optužnicu protiv policajca iz Istočnog Sarajeva Milana Ivanića zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Prema navodima iz optužnice, Ivanić je 22. aprila prošle godine, za vrijeme obavljanja službene dužnosti u Istočnom Novom Sarajevu, zaustavio državljanina Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Christophera Dalea.

Policajac Ivanić je zatim državljaninu SAD-a uručio prekršajni nalog, ali je iscijepao dio gdje se nalazi naziv ovlaštenog organa, serijski broj, kao i ime i prezime policijskog službenika, te datum izdavanja.

U tako oštećeni prekršajni nalog policajac Ivanić je upisao ime Christophera Dalea i 30 KM kao iznos novčane kazne koju treba platiti državljanin SAD-a.

– Zatim je od državljanina SAD-a tražio da mu da 50 KM , što mu je saopštio kao sankciju za nenošenje ličnih dokumenata, rekavši da će u njegovo ime uplatiti kaznu sljedećeg dana, čime je iskoristio svoj službeni položaj i ovlaštenje kako bi sebi pribavio imovinsku korist – navodi se u optužnici, prenosi BIRN BiH.