Premijerka Novog Zelanda Ardern: Izmijenit ćemo zakone o posjedovanju oružja

Foto: AA

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je kako će u toj zemlji biti izmijenjeni zakoni o posjedovanju oružja, javlja Anadolu Agency (AA). 

Premijerka Novog Zelanda je odgovarala na pitanja novinara vezano za jučerašnji teroristički napad u Christchurchu, na muslimane tokom džuma-namaza, u kojem je ubijeno najmanje 49 osoba.

Ardern je kazala kako je terorista koji je izveo napad, u decembru 2017. godine dobio dozvolu za oružje, te kako je u napadu koristio pet pušaka, od koji dvije poluautomatske i dvije sačmarice.

“Dok traju naše aktivnosti oko događaja koji se desio mogu vam kazati da će zakoni o posjedovanju oružja u našoj zemlji biti izmijenjeni”, kazala je Ardern.

Prema aktuelnom novozelandskom zakonu, dozvola za posjedovanje oružja može se izdati osobi starijoj od 16 godina koja nema kriminalnog dosijea.

Ardern je danas posjetila Christchurch u kojem je, u petak, izveden teroristički napad u dvjema džamijama u kojem je poginulo 49 osoba. Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je da je 28-godišnji Australijanac.