Priča o splitskoj heroini: Nijemci su je mučili i objesili, a Hrvati zaboravili

Foto: Dalmatinski portal

Rat se u Splitu bližio kraju. Bližio se kraju u cijeloj Evropi, ali svi su znali da se Hitler neće tako lako predati.

No, oslobođenje Splita bilo je samo pitanje dana. Umorni Nijemci baš su ovih oktobarskih dana 1944. počeli da pripremaju planove o povlačenju prema sjeveru.

Bilo im je jasno da gube rat, a zbog toga im Dalmacija više nije bila zanimljiva. Iza sebe će ostaviti razorene mostove, ceste i pruge kako bi usporili nadiranje partizana koji su sad već imali ogromnu logističku podršku zapadnih saveznika.

U tom kontekstu bliženja kraja rata, priča o Palmini Piplović još je tužnija, piše Index.

Palmina je bila djevojka iz siromašne varoške porodice.

Rođena 1922, Palmina je radila kao partizanska veza u Splitu. Između ostalog, spajala je njemačke dezertere i partizane. Dezertera je tih dana bilo mnogo, a Palmina ih je spajala s partizanima koji su već bili nadomak Splita.

No jedna takva akcija pošla je po zlu.

Među dezertere se ubacio i jedan agent koji je otkrio Palminu. Uhvaćena je 7. oktobra i tri dana je zvjerski mučena.

Nijemci su joj čupali nokte i mlatili je. Bio je to više bijes očajnika nego neka potraga za informacijama. Njemci su znali da su im dani odbrojani i da ne postoji ta informacija koju bi imao iko na svijetu, a kamoli 22-godišnja djevojka iz varoši, koja bi promijenila tok rata.

Na kraju su je, 10. oktobra 1944, objesili o električni stub na splitskom Majdanu. Tu je visila danima. Kao upozorenje, kao jedan od posljednjih divljačkih zločina njemačke vojske koja je već za koju sedmicu počela da bježi prema sjeveru.

Njemci je ubili, Hrvati zaboravili

Palmina je, dakle, ubijena na samom kraju rata u Dalmaciji. Sloboda joj je bila na vidiku, ali je nije dočekala.

Poslije rata, po Palmini je nazvan lanac dječjih vrtića.

No, nakon 1990, Palmina Piplović je, kao mnogi drugi heroji dalmatinske borbe protiv fašista, nacista i njihovih saveznika, namjerno zaboravljena i bačena na historisjke margine, piše Index.

“Možda bi, istina, bilo neprikladno u 21. vijeku dječje vrtiće nazvati po nekome ko je zvjerski obješen, jer takav monstruozni zločin djeci se ne može objasniti, ali Palmina Piplović je namjerno i svjesno izbrisana iz kolektivne memorije hrvatskog naroda. I nije jedina”, zaključuje Index.