Radeljaš i Hadžić oslobođeni optužbi

Foto: bljesak.info

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavao sudija Jasenko Ružić danas je izreklo prvostepenu presudu optuženima za malverzacije u Općini Novi Grad.

Bivši ministar i skupštinski zastupnik Esed Radeljaš, optužen za niz koruptivnih krivičnih djela, odnosno ovjeravanja neistinitog sadržaja, podstrekavanja na zloupotrebu položaja, davanja dara i drugih oblika koristi te pranja novca, oslobođen je optužbi.

Ista presuda izrečena je Jasmini Horo, službenici Općine Novi Grad, optuženoj za zloupotrebu položaja i pranje novca, kao i njenom radnom kolegi Jasminu Čauševiću kojeg Tužilaštvo KS-a tereti za zloupotrebu položaja. Također, optužbi je oslobođen Damir Hadžić, koji je u to vrijeme bio načelnik spomenute lokalne jedinice.

Bivšeg načelnika Općine Novi Grad Hadžića i općinske službenike Horo i Čauševića optužnica tereti da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. Općini platio 51.340,00 KM.

Pored toga, Radeljaša optužnica tereti da je, kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS i usmjerio ga na privatni račun.

PIŠE: Z.Đ.