Rambova poslanica za 2019: Pronađi namjanje jednog čovjeka da je pametniji od tebe

Foto: cdm.me

Poznati muzičar iz Herceg Novog, Antonije Pušić alias Rambo Amadeus, objavio je na svom Facebook profilu svoju tradicionalnu “kilotzarsku” poslanicu za 2019. godinu.

Evo šta je napisao:

“Dragi fanovi, sljedbenici, obožavatelji, mušterije, kritičari dobronajmerni i konstruktivni, kao i ovi drugi, zatim svi ljudi koji su potpuno indiferentni prema mom djelu – Najiskrenije vam želim sve najbolje u 2019. godini, prije svega da budete zdravi, zatim veseli, sposobni za poduhvate koji vas čekaju.

Intenzivno sam nekoliko godina mislio o tome kako da društvo u cjelini bude srećnije, funkcionalnije, bogatije, odgovornije – jednom riječju bolje , nametnuo mi se ovaj drustveni algoritam – koji bi veoma brzo mogao da unapredi svijet u kom živimo.

Treba da počnemo odmah od našeg ličnog popravljanja odnosa sa najbližim okruženjem.

  1. Pronaći najmanje jednog čovjeka kom vjeruješ i za koga procjenjuješ da je pametniji i bolji od tebe.
  2. Potrudi se da i on stekne povjerenje u tebe.
  3. Pronađ nekog mlađeg i nesposobnijeg od sebe kome ćeš vjerovati i kome ćeš biti “protegais”.
  4. Sa ljudima sa kojima uspješno ostvaruješ neku saradnju, počni i novu, paralelnu saradnju, na primjer, možda tvoj frizer istovremeno ima i organsku farmu pilića, pa ih nabavljaj od njega. Ako imaš dobru saradnju po jednom osnovu, to sasvim opravdano daje pretpostavku da će saradnja i na drugom planu biti uspješna.

Ovako se stvaraju mikro zajednice, uspješne, funkcionalne i trajne, i postaju kvalitetan građevni materijal za izgradnju društva u cjelini. Od zrnaca prašine ne može se napraviti kuća. Prvo se prave cigle, pa od njih kuća. Ako se cigle raspadaju , na šta će ličiti kuća? Naši lični, nekvalitetni odnosi sa najbližim okruženjem oko nas rezultiraju nedovoljno kvalitetnim društvom u cjelini.

Naši kvalitetni odnosi sa najbližim okruženjem zapravo su osnovni gradjevinski materijal za izgradnju stabilnog i bogatog društva. U suprotnom, svako od nas kao pojedinac je ‘Sirak tužni bez igdje ikoga, jedna slamka medju vihorove’ (P.P. Njegoš)

Neka je sretna Nova godina!