Razbjesnio javnost: Za bivšeg papu je ovo uzrok pedofilije u crkvi

Foto: Oslobođenje/Arhiv

Analiza pape Benedikta XVI naišla je na mnoge kritike stručnjaka koji podsjećaju da seksualno zlostavljanje sveštenika potiče još iz prvih vijekova hrišćanstva, javila je agencija France-Presse.

U javnom pismu bivši papa je optužio seksualnu revoluciju iz šezdesetih da je izazvala pedofiliju i homoseksualnost u katoličkoj crkvi. Tvrdi da je tadašnji društveni pokret uzrokovao mentalno urušavanje društva. Njegove riječi nisu dočekane s odobravanjem.

– Identifikovati ’60-e godine kao početak fenomena seksualnog zlostavljanja protivi se svim dostupnim naučnim studijama, ocijenio je Massimo Faggioli, profesor istorije hrišćanstva na jednom američkom univerzitetu i dodao da postoji brojna literatura o tom fenomenu.

Stručnjak za Vatikan Marco Politi izrazio je čuđenje analizom pape Benedikta XVI za kojeg je rekao da mu se uvijek divio zbog znanja.

– On (papa Benedikt) zna da je pedofilija pratila cijelu istoriju crkvene institucije, samo se tvrdoglavo sakrivala vijekovima. Papa zna da su španski biskupi još 306. godine osudili silovatelje dječaka, rekao je Politi.

Francuska teološkinja Marie-Jo Thiel je rekla da je papa Benedikt XIV, koji je bio poglavar od 1740. do 1758. godine, također pominjao seksualna zlostavljanja.

Papa Benedikt XVI, čije je pravo ime Joseph Alois Ratzinger, objavio je u mjesečniku bavarskog sveštenstva da je revolucija 1968. godine o potpunoj seksualnoj slobodi koja ne priznaje norme doprinijela da pedofilija bude dozvoljena i prikladna u određenim slučajevima.

Ratzinger, koji naredne nedjelje puni 92 godine, možda je manipulisan, smatraju neki stručnjaci, dodajući da je bolje šutjeti nego stvarati konfuziju.

Benedikt XVI se povukao sa čela Katoličke crkve u februaru 2013. godine i od tada je veoma diskretan, ne miješa se u rad sadašnjeg pape Franje, koji stavlja akcenat na pomoć žrtvama zlostavljanja, koje Ratzinge skoro da nije pomenuo u analizi, dodao je France-Presse.

Ostavite svoj komentar