Reakcija Ljekarske komore KS o sjednici Skupštine KS

Foto: Patria

Ljekarska komora Kantona Sarajevo smatra da neargumentirano i neutemeljeno izvještavanje javnosti kojim se manipulira stav građana, šteti prije svega časnoj profesiji ljekara.

Reakcija Komore je uslijedila nakon, kako u saopćenju ističu, provokativnog i omalovažavajućeg odnosa predsjedavajućeg i pojedinih zastupnika Skupštine KS na sjednici SKS-a 25. januara.

– Umjesto da se zastupnici i predsjedavajući zabrinu o brojnim odlascima mladih iz BiH, među kojima je značajan broj ljekara, „bijeloj kugi“ koja nam prijeti, oni se brinu kako će pozitivan bilans poslovanja Ustanova  predstaviti kao negativan  – pojašnjava se u saopćenju.

Smatraju da Kantonalna Komisija za zaštitu javnog zdravlja, sanitarnu zaštitu i zaštitu zdravlja stanovništva treba da radi na preventivnim programima, da unaprijedi sistem edukacije građana, posebno zaštite građana i ispravnosti proizvodnje hrane, a ne da daje neistinito tumačenje bilansa rada i poslovanja, te da ih to i ne čudi jer u toj komisiji samo jedan ljekar.

Iz Komore ljekara je izražena molba da se uvaže i poštuju članovi Komore, u duhu zakonskih propisa, jer će u protivnom morati zaštititi interese ljekara, ali i građana – korisnika zdravstvenih usluga.