Sa lica mjesta šta se događalo tokom požara u Notre Dame-u: Situacija je bila apokaliptična

Foto: Alija Bajramović

Požar u pariškoj katedrali Notre Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati borbe s vatrom, objavili su pariški vatrogasci. Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov. Na licu mjesta našao se naš čitalac Alija Bajramović koji nam je prepričao šta se dogodilo.

“Još uvijek niko ne zna šta je uzrok požara jučer u Notre Dame-u, niti sam čuo bilo kakve špekulacije. Zna se da su svakako u toku bili radovi na restauraciji koji su trebali da traju pet godina.

Ja sam o požaru čuo malo prije sedam sati na radiju. Vijesti na TV-u i internetu su tek krenule petnaest minuta kasnije. Prvi snimci koji su izašli nisu bili toliko dramatični.

Počelo je kao dim koji je izlazio negdje iz krova i koji je enormno narastao i bukvalno prekrio pola grada, da bi onda već oko 19:30 ozbiljna vatra krenula da bukti. Prvo na krovu na stražnjem dijelu crkve. Ja sam se vraćao s posla pa mi je bilo usput da stanem i vidim šta se dešava, i ja već dolazim u momentima kada organi reda prave sigurnosni perimetar okolo da bi nakon toga, jer se crkva nalazi na riječnom otoku na Seni, bukvalno istjerali sve nas koji smo se tu našli, zajedno sa onim kojim žive tu, van s otoka jer je vatra prijetila da se proširi i okolo na zgrade.

Cijelu situaciju bih opisao kao nevjericu prije svega. Bilo je apokaliptično. Gledaš kako simbol Pariza i Francuske bukvalno guta ta buktinja koja se sada već polako širi na prednji dio krova, dok dole vatrogasci i policija ne znaju šta ih je snašlo i šta da rade. Totalna nemoć. Činilo se u tom trenutku da je i nemoguće gasiti taj požar jer crkva je jako visoka, a požar se širi negdje dublje ispod krova pa eto onda možete zamisliti kako je teško nešto učiniti u takvoj situaciji jer je bilo nemoguće djelovati direktno na izvor vatre.

Ljudi okolo snimaju, vrište, neki plaču, neki pjevaju, uglavnom nesvakidašnja situacija. Vatra je ugašena negdje tek oko tri, pola četiri sinoć, i to, slušajući na radiju, sam čuo da su ih spasili policijski dronovi jer su tek tada uspjeli otprilike zaključiti gdje da gađaju vodenim topovima i zaustave vatru da ne ide dole u crkvu.

Uglavnom sve što nije od kamena, a nalazilo se gore na vrhu je vatra uništila, uključujući krov, potkrovlje i onu spiralu na vrhu. Međutim, unutrašnjost nije pretrpila neku generalnu štetu i ustvari, većina crkve i svega vrijednog je sačuvano potpuno. Crkva izgleda normalno sa prednje strane, dok sa strane se tek vidi šteta jer bukvalno fali krov.

Ono što je sigurno, čim se požar sanira, kreće sabiranje štete i utvrđivanje ko je uopšte kriv za to, jer niko dosad ne priča o tome. Ono što je još sigurno je da novca za obnovu neće nedostajati jer, čitam da su dvije porodice francuskih milijardera, (Pinault, Arnault) jedni ponudili 100, a ovi drugi 200 miliona eura u fond za reparaciju. Predsjednik Macron je onako pompezno najavio brzu obnovu i vraćanje starog i još ljepšeg sjaja. U to niko ne sumnja ovdje, međutim ovo će ostati onako bolna memorija za sve koji žive i vole ovaj grad.

Sve u svemu, najbitnije je da su ljudske tragedije izbjegnute, a štete jesu velike, ali i nadoknadive”, ispričao nam je Bajramović.

Ostavite svoj komentar