SAD izbjegla novo gašenje administracije

Posljednje djelimično zatvaranje vlade, koje je trajalo rekordnih 35 dana, završeno je prije manje od tri sedmice - 25. januara.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Demokrate i republikanci postigli su dogovor u načelu o finansiranju vlade i izbjegavanju novog gašenja administracije.

“Glas Amerike” javlja da je nekoliko pregovarača iz demokratske i republikanske partije u američkom Kongresu postiglo principijelni dogovor o finansiranju vlade i izbjegavanju novog zatvaranja državnih službi krajem ove sedmice. 

Sporazum tek treba da odobri Kongres i da ga potpiše predsjednik. 

Niko od pregovarača nije želio da iznosi detalje o sporazumu, niti da kaže da li će predsjednik SAD Donald Tramp dobiti sav novac koji traži za izgradnju zida duž južne američke granice. 

Demokrate su ponudile određena sredstva za graničnu sigurnost, ali značajno manje nego što je Tramp želio za zid. 

Bijela kuća i poslanici imaju rok do petka, 15. februara, kada će ponovno biti iscrpljena sredstva za finansiranje operacija oko četvrtine federalne vlade, da izbjegnu novo djelimično zatvaranje. 

Posljednje djelimično zatvaranje vlade, koje je trajalo rekordnih 35 dana, završeno je prije manje od tri sedmice – 25. januara. 

Demokrate koje sada kontrolišu Predstavnički dom odbile su da odobre 5,7 milijardi dolara za zid koji traži Tramp, što je bilo jedno od glavnih Trampovih obećanja tokom predsjedničke kampanje.