Sarajevo danas predstavlja opasnost za sve građane: Indeks kvalitete zraka iznosi 508

Foto: novi.ba

Zagađenost zraka u gradovima Federacije BiH jutros je povišena i predstavlja opasnost za sve građane, a ubjedljivo najzagađeniji su Sarajevo, gdje je izmjeren indeks kvaliteta zraka 508, i Ilijaš 457, podaci su sa internet stranice “Zrak.ekoakcija”.


Ukoliko indeks prelazi 300 smatra se opasnim i može izazvati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo, pa je tokom boravka napolju potrebno izbjegavati bilo kakve napore. 

“Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stara lica i djeca, lica s respiratornim i srčanim problemima, koje bi morale ostati u zatvorenom”, nevedeno je na sajtu. 

Opasan indeks kvaliteta zraka, ali sa nešto nižim vrijednostima, jutros u 7.00 sati izmjeren je u Zenici 324, Kaknju 302, Lukavcu 301, što je okarakterisano kao veoma nezdrav i opasan zrak za osjetljivije kategorije građana. 

Veoma nezdrav zrak jutros je bio Tuzli sa indeksom kvaliteta zraka 248 i Goraždu 152, dok je u Banovićima izmjereno 83. 

Vrijednosti indeksa kvaliteta zraka od 51 do 100 smatra se umjerenim, a vrijednost od 301 do 500 veoma opasnim po zdravlje. 

Podaci objavljeni na ovoj veb stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u Federacije BiH, rečeno je Srni u Udruženju “Eko-akcija” u Sarajevu.