Šarović: “Krupne teme” treba ostaviti po strani najmanje četiri do osam godina

"Svugdje je uzbrukano, ali se nadam da će BiH u 2019. krenuti normalnijim putem."

Foto: FENA/Hazim Aljović

“Uprkos tome što u BiH i zemljama regiona dominira politika, ekonomija regiona i BiH je “žilava” i na neki način dolazi do daha. Ostvaruje solidne rezultate unatoč nekim drugim prioitetima, ocijenio je danas u izjavi bh. novinrima u Bakuu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović”, javlja izvještač Fene.

Šarović, jedan od učesnika Sedmog globalnog Baku foruma, rekao  je da se on zalaže za razvoj ekonomije kao ključni prioritet.

“Zaista mislim da neke stvari u regionu i BiH treba restartovati, ostaviti po strani najmanje četiri do osam godina “krupne teme” i da se posvetimo europskim integracijama”, rekao je.

Ocijenio je da se ne može prostor naše zemlje posmatrati izolirano zbog zavisnih uticaja iz regiona.

“Na neki način sam i zabrinut kako u posljednjih godinu-dvije dana izgleda region. Nije sjajno, vidimo da je svugdje uzbrukano, ali se nadam da ćemo mi u BiH u 2019. godini krenuti drugim, normalnijim putem, putem razvoja i konačno kandidatkog statusa”, rekao je Šarović.

Smatra da BiH može iskoristiti događaje poput Baku foruma.

“U upravi Baku foruma je jedan čovjek iz BiH, Zlatko Lagumdžija. Sama ta činjenica govori o našem uticaju na određene stvari. Zahvaljujući i tome dat je značaj BiH”, zaključio je Šarović.