Sejfovićev saučesnik u bjekstvu iz zatvora prošle sedmice kriv, danas opet nije

Foto: Oslobođenje

Igor Buzov koji je prije dvije sedmice u sudnici Kantonalnog suda u Sarajevu rekao da želi da promijeni iskaz i prizna da je počinio krivična djela organizovani kriminal, omogućavanje bijega i držanje oružja, odnosno da je Amelu Sejfoviću pomogao da pobjegne iz KPZ-a Sarajevo, jutros je u prisustvu svog advokata Selmana Zijadića, ponovo kazao da nije kriv.

– S obzirom da je moj branjenik nedavno kazao da želi da prizna krivicu, Sudsko vijeće je postupak protiv njega u odnosu na Sejfovića i ostale razdvojio. Na jutrošnjem ročištu on je ponovo kazao da se ne osjeća krivim, tako da će se postupak, najvjerovatnije, ponovo voditi u okviru predmeta Sejfović i drugi, objasnio je advokat Zijadić za Oslobođenje.

Podsjetimo da je Buzovo priznanje krivice kod Amela Sejfovića izazvalo iznenađenje. Samo je kratko Buzovu kazao : “Nisi trebao”.

Sejfović je u optužnici označen kao organizator kriminalne grupe, te je osmislio plan bjekstva. Članovi grupe su sve vrijeme komunicirali šifrirano putem telefona i dogovarali detalje bijega, stoji u optužnom aktu. Između ostalog, tražili su stan u kojem se nakon bijega Sejfović trebao kriti, utvrđivali rute kretanja motora i automobila nakon bijega iz zatvora, nabavili su automatsku pušku kalašnjikov, koja je pronađena prilikom uviđaja u Tušnjićima.