SIPA zaprimila krivične prijave u vezi izbora

Foto: rtvtk.ba

Nakon prikupljenih materijalnih dokaza, potpredsjednica stranke “Narod i Pravda” Senada Bosno, generalni sekretar Mirza Selimbegović i predsjednik Glavnog izbornog štaba Damir Saračević predali su Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) krivične prijave za “izbornu krađu glasova vladajuće političke strukture”.

Navedeno je to u današnjem saopćenju ove stranke, koja ističe da se prijave odnose na zabilježene nepravilnosti u radu općinskih centralnih komisija i biračkih odbora, “čime su prekršile Izborni zakon Bosne i Hercegovine”.

– U Kantonu Sarajevo, od devet općina, samo su tri (Vogošća, Trnovo, Novo Sarajevo) dostavile izmijenjena i dopunjena rješenja o imenovanju članova biračkih odbora. Ovim se implicira da su u ostalim općinama izborne komisije sa nepotpunim biračkim odborima pripremale biračka mjesta, primale i zaduživale izborni materijal te ga dostavljale određenim nelegitimiranim licima u biračkim odborima. Te osobe su, prema uputstvima i pravilnicima CIK-a, nelegitimno obavljali posao definiran članom 5.3. Stav 1. Izbornog zakona BiH – saopćeno je iz stranke “Narod i Pravda”.

Iz stranke je saopćeno da nije obaviještena pravovremeno, uprkos naredbi CIK-a u kojoj je naglašeno OIK-u da pravovremeno obavijeste parlamentarne stranke o razlozima i terminima ponovnog brojanja glasova.

Pored toga, “Narod i Pravda” nije zaprimila rješenja niti zapisnike o imenovanju timova za ponovno brojanje glasova koje su, kako je ustanovljeno, činili uposlenici organa uprave.

O svim navedenim činjenicama i materijalnim dokazima stranka je obavijestila CIK, kao i šefa Misije OSCE-a u BiH Brucea G. Bertona, te očekuje da na osnovu ovlašćenja i zakonskih obaveza preispitaju provođenje izbornog procesa.