Skot: Da se zna linija, gdje je Srbija, gdje Kosovo

Foto: cdm.me

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot je rekao da je važno da se zna gdje je Srbija i gdje je Kosovo.

On je gostovao u jutarnjem programu Prve TV, a jedna od tema je bilo i pismo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića njegovom kolegi Donaldu Trampu.

“U potpunosti se slažem sa Vučićem, važno je da se obje strane vrate za sto i da se dijalogom dođe do sveobuhvatnog rješenja. Takse su prepreka. Tramp je Vučiću u pismu naveo da postoji stvarna prilika da se narednih mjeseci postigne dogovor i da se ne propusti prilika“, rekao je Skot.

Dodao je da bi sve bilo odavno riješeno da je tako jednostavno.

“Svaki sporazum zahtijeva kompromis sa obje strane. To ne može da se nameće spolja, to mora da dođe odavde i to treba da bude sporazum koji je trajan i sprovodiv, ne samo na papiru, već da se realizuje. Ne možemo nikoga natjerati, u interesu Srbije i Kosova je da dođe do dogovora. Trebalo bi da žele da se vrate za sto i mislim da žele“, naveo je Skot.

Ambasador je naveo da je izrazu razgraničenje dato previše značaja.

“Jasno je da granice moraju da budu jasne i to je element sveobuhvatnog sporazuma, pored pitanja upravljanja resursa, prava srpske zajednice, pitanja platnog prometa, nestalih, ratnih zločina. Ipak, treba da se zna šta je linija, gdje je Srbija, a gdje Kosovo. Mapa Srbije u SAD i mapa Srbije u Srbiji se razlikuje“, istakao je Skot.