Slovenija: Otkrivene dvije tone sporne govedine iz Poljske

Foto: Anadolu Agency

Slovenske inspekcijske službe dosad su otkrile dvije tone potencijalno sporne govedine uvezene iz Poljske.

Kako pišu slovenski mediji, ministrica za poljoprivredu i šumarstvo Aleksandra Pivec je izjavila da inspekcijske službe dodatno provjeravaju još oko 500 kilograma.

Osim govedine iz sporne klaonice u istočnoj Poljskoj koja je u Sloveniju uvezena preko Njemačke u obliku mljevenog mesa za kebab, zatečene kod slovenskog distributera, čiji je promet uprava za sigurnu hranu zabranila, radi se o manjoj količini smrznute govedine iz Poljske koja će se dodatno ispitati iako ne predstavlja rizik za zdravlje.

– Drugi prehrambeni proizvodi i mesne prerađevine

“Ocjenjujem da ćemo u iduće dvije-tri sedmice naći i druge prehrambene proizvode i mesne prerađevine u koje je možda uključeno sporno meso. Nadam se da se to neće dogoditi, ali tu mogućnost ne možemo isključiti”, rekao je u ponedjeljak na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom šef slovenske uprave za sigurnost hrane Janez Posedi.


S druge strane, istražitelji Europske unije počeli su jednosedmičnu posjetu Poljskoj nakon izvještaja da su zaražene krave ilagalno zaklane i da je hiljade kilograma njihovog mesa završilo u više od deset zemalja.

– Istraga će trajati do kraja sedmice

Istraga koju vodi Europska komisija počela je danas i trajat će do kraja sedmice. 

Afera s mesom zaraženih krava otkrivena je nakon što je privatna stanica TVN objavila istraživačku priču praženu tajnim snimcima koji pokazuju da su bolesne krave tokom noći zaklane u klaonici u poljskom gradu Ostrow Mazowiecka. Ovo je urađeno bez prisustva veterinara koji bi tu morao biti u skladu sa zakonom. 

Poljska, koja je vodeći izvoznik govedine, prijavila je problem europskom sistemu za brzo uzbunjivanje za hranu i ishranu, sistemu koji se koristi kako bi se pratio trag hrane nesigurne za ishranu i ona uklonila iz trgovina.