Smrtnost raste: Dvije osobe preminule od gripe u Crnoj Gori

Foto: ilustracija

Tokom prethodne sedmice u Crnoj Gori je pet osoba preminulo od virusa gripe, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Kako se navodi u izvještaju, među njima je i dvogodišnji dječak. Preminula su i dva muškarca, jedan star 82 godine, a drugi 83 godine.

Od virusa gripe je, kako se navodi, tokom prethodne nedjelje preminuo i muškarac od 54 godine i ženska osoba od 46 godina.

Osim ženske osobe za koju se ne zna da li je bila vakcinisana, ostali nisu bili vakcinisani protiv sezonskog gripa, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, prijavljeno je 386 osoba sa simptomima nalik gripu, što je dva puta više u odnosu na nedjelju ranije i tri puta više nego u istom periodu prošle godine.

“Nalazimo se u uzlaznoj fazi epidemije gripa i za očekivati je da će epidemija postići vrhunac u narednim sedmicama, nakon čega će broj oboljelih postupno padati”, navodi se u saopštenju.

Najveći broj oboljelih je uzrasta od 20-64 godine, oko 60 posto, dok se stalno povećava broj oboljele djece što se objašnjava povratkom u škole i vrtiće, prenosi Tanjug.